joi, 4 noiembrie 2021

Apariție editorială: Dragoș Ursu, Alba Iulia și Muzeul Unirii în anii comunismului. Dialoguri cu Gheorghe Anghel

 

Poveștile Muzeului – amintiri personale și memorie instituțională!
Un colocviu cu seniorii Muzeului Unirii, prilejuit de lansarea cărții – Dragoș Ursu, Alba Iulia și Muzeul Unirii în anii comunismului. Dialoguri cu Gheorghe Anghel.
Marți – 9 noiembrie 2021 – ora 18:00
Transmisiune live pe pagina de Facebook – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Șansa, pe care destinul i-a oferit-o lui Gheorghe Anghel și, implicit, publicului care vrea să-i recupereze povestea, constă în intersectarea fericită a biografiei cu „marea istorie”. Altfel spus, întâlnirea cu Gheorghe Anghel reprezintă prilejul excelent de a descoperi personalitățile și evenimentele relevante ale istoriei muzeului și Alba Iuliei în ultimele trei sferturi de veac. Pe scurt, într-o sumară trecere în revistă, în biografia lui personală și profesională, Gheorghe Anghel a fost alături de personalități și în mijlocul unor evenimente importante:
- Alba Iulia în vremea Dictatului de la Viena și a celui de-al Doilea Război Mondial;
- Anii tranziției postbelice și începutul comunizării, cu prezența Armatei Sovietice în oraș, vizita lui Petru Groza și alegerile fraudate de comuniști din 1946;
- Învățământul albaiulian la cumpăna anilor ‘40-’50;
- Desființarea Bisericii Greco-Catolice;
- Viața universitară clujeană în plin stalinism;
- Muzeul Unirii și oamenii lui, pe durata unei jumătăți de veac – Ion Berciu, Alexandru Popa, Eugen Hulea, Enea Zefleanu, Cloșca Băluță, Vasile Moga, Nicolae Josan, Ioan Aldea ș.a.
- Relativa destindere din anii ‘60 și impactul asupra orașului – celebrarea semi-centenarului Unirii, reorganizarea muzeului, realizarea expozițiilor din 1968 și 1975;
- Veteranii Unirii de la 1918 și Samoilă Mârza;
- Vizitele lui Nicolae Ceaușescu;
- Organizarea sesiunilor științifice ale muzeului, relațiile academice cu istoricii consacrați ai vremii – Constantin și Hadrian Daicoviciu, Ștefan Pascu, David Prodan, Emil Condurachi, Virgil Vătășianu ș.a;
- Colaborarea cu Episcopia Ortodoxă de Alba Iulia și, în special, cu ierarhul Emilian Birdaș;
- Declinul ceaușismului și supraviețuirea instituțională în anii ’80, căderea comunismului, muzeul și orașul în anii tranziției post-decembriste.
Povestea vieții lui Gheorghe Anghel, un senior al vieții culturale albaiuliene și director al Muzeului Unirii pentru mai bine de două decenii (1971-1994), se cerea rostită. Descoperindu-i biografia octogenară, publicul are ocazia să înțeleagă istoria muzeului și a orașului din anii ‘40 și până în prezent!

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu