vineri, 15 octombrie 2021

Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane: MERCURIUS-HERMES-TOTH

 


Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a fost invitat să participe, cu un număr de 12 obiecte de epoca romană, la Expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” de la Madrid.
Printre artefactele din patrimoniul muzeului nostru, ce sunt expuse la Madrid, se numără piese emblematice pentru spațiul hunedorean, cum este Aplica din bronz aurit cu reprezentarea Medusei descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa sau două din Plăcuțele de aur descoperite la Germisara.
Alături de acestea se află și artefacte mai puțin cunoscute publicului și mai puțin mediatizate, care călătoresc pentru prima dată peste hotare. O astfel de piesă este un fragment de monument funerar din gresie cu reprezentarea scenei mitologice a răpirii Europei descoperită la Micia sau o statuetă din bronz reprezentându-l pe zeul Mercurius, descoperită, în urmă cu cinci ani, în Villa Romană cercetată la Rapoltu Mare.
Această expoziție reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România și a fost deschisă în data de 30 septembrie 2021, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. Expoziția este coordonată de Muzeul Național de Istorie a României, sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei și al Președintelui României, Excelența Sa, Domnul Klaus Iohannis.
Evenimentul cultural este organizat sub egida Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și face parte din ”Programul de diplomație publică și culturală”, program stabilit de Ministerul Afacerilor Externe și derulat prin Ambasada României în Regatul Spaniei.
Anul acesta, componentele acestui Program sunt dedicate aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei.
MERCURIUS-HERMES-TOTH
Piesa (MCDR nr. inv. 52612) a fost descoperită în vara anului 2016, în timpul cercetărilor arheologice sistematice din villa de la Rapoltu Mare–La Vie. Statueta din bronz îl redă pe Mercurius-Hermes-Toth. Zeul este reprezentat cu câteva din atributele consacrate, punga cu bani în mâna dreaptă și caduceul în cea stângă. Conform variantei iconografice egiptizante, căreia i se subscrie și statueta noastră, între cele două aripioare care ies direct din cârlionți este așezată frunza de lotus. Unicul obiect vestimentar este chlamys-ul înfășurat pe brațul stâng.
Divinitate cu atribuții multiple, Mercurius este unul dintre cei mai populari zei din lumea greco-romană, realitate de la care provincia Dacia nu face excepție. Aici este invocat în inscripții, gravat pe geme, sculptat pe monumente funerare, dar mai ales înfățișat pe artefacte cu caracter votiv, din lut, piatră și bronz.
Statueta din bronz se află, temporar, la expoziția internațională „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” organizată la Madrid, în perioada 30 septembrie 2021 - 27 februarie 2022.
Statueta reprezentându-l pe zeul Mercurius-Hermes-Thot făcea parte din expoziția „Piese reprezentative din colecția de arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva”. Expoziția își așteaptă în continuare vizitatorii la sediul central din Deva, în palatul Magna Curia, unde pot admira o suită de artefacte, din neolitic până în epoca romană.
dr. Oana Tutilă, arheolog, Secția de Arheologie, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

 

Sursa informațiilor Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu