luni, 25 octombrie 2021

Inel sigilar cu inscripții („Pecetea regelui Skyles”)

 


Inel sigilar cu inscripții („Pecetea regelui Skyles”)
Loc de descoperireꓽ Vadu (com. Corbu, jud. Constanța)
Datareꓽ al doilea sfert al sec. V a.C. (circa 475-450 a.C.)
Colecția Muzeul Național de Istorie a României (nr. inv. 10616)
Această podoabă antică unică, împreună cu alte câteva artefacte aparte (precum sceptrul avimorf de la Telița – Celic Dere, dar şi statuile menhir cu reprezentări antropomorfe masculine din zona estului Munteniei, sudul Moldovei și a Dobrogei), constituie un grup de descoperiri ale unor însemne de putere care pledează foarte convingător pentru existența (în ținuturile de la Dunărea de Jos) unei elite conducătoare scitice (în perioada târzie a primei epoci a fierului), deopotrivă în legătură cu coloniile grecești (Olbia, Histria) și dinaștii traci odrysi.
Descoperire întâmplătoare, de la jumătatea anilor ’30 ai secolului XX, la circa 10 km sud de cetatea Histria. Artefactul reprezintă o sursă epigrafică şi iconografică deosebit de importantă privind relaţiile regelui scit Skyles în zona vest-pontică.
Inel de tip sigilar, din aur; în zona chaton-ului este redat un personaj feminin (privind spre stânga) șezând pe un tron (jilț), având picioarele sprijinite pe un alt mic scaun (taburet). Personajul poartă o parură elaborată, compusă (aparent) dintr-o diademă (tiară) și o coadă împletită (din păr de cal ?) sau un văl ridicat în partea posterioară a capului, fiind îmbrăcat cu o rochie lungă și purtând în picioare încălțări cu vârf ascuțit și răsucit. În mâna dreaptă ţine o oglindă, iar în cealaltă o floare (crin sau lotus). Pe latura stângă a peceții, în poziție antitetică față de reprezentarea figurată, (realizată prin incizare) inscripția ΣΚΥΛΕΩ/Skuleo – forma greacă a genitivului posesiv „aparţin lui Skyles”. De asemenea, pe partea dreaptă a verigii inelului, (realizată prin poansonare) o a doua inscripție (în limba greacă) ΚΕΛΕΟΕΑΡΓΟΤΑΝΠΑΡ IANE (KELEOE ARGOTAN PAR ENAI), cu observația că ductul ultimelor 4 litere este dextrovers, iar succesiunea lor sinistroversă. Traducere: „(mi)-a poruncit să fiu la Argotas”. Scena (probabil întronarea de către o zeiţă a unui rege „divinizat” – în cazul de față Skyles) înfățișată pe pecetea acestui inel este, asemenea inscripţiilor redate pe aceasta și verigă, o interpretare greacă a unui motiv iconografic oriental, cunoscut în mediile culturale ahemenide și scitice.
Text: dr. Corina Borș
Fotografii: ing. Marius Amarie
Desen: Radu Oltean
© MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Piesa poate fi admirată la Muzeul Arheologic din Madrid │ Museo Arqueológico Nacional de España până la 27 februarie 2022 în cadrul expoziției „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”
Mai multe informații despre proiectul expozițional, aici: https://bit.ly/2YWVieX

 

Sursa informațiilor MNIR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu