joi, 7 octombrie 2021

O nouă specie de mamifer, contemporan cu dinozaurii, a fost descoperită în Hațeg

 


O nouă specie de mamifer, contemporan cu dinozaurii, a fost descoperită în Hațeg
Din echipa de cercetare au făcut parte Vlad Codrea (profesor asociat la Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș) și colegul nostru, Alex Solomon, ambii afiliați și la Universiatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, alături de Thierry Smith și Ghéreint Devillet de la Institutul Regal de Științele naturii din Bruxelles, Belgia.
Cercetările au pornit de la o descoperire mai veche a prof. univ. dr. Vlad Codrea. Mamiferul primitiv a trăit în Cretacicul terminal – final de Mezozoic - alături de dinozauri, pe teritoriul actual al României. Specia decoperită și numită Kogaionon radulescui, are la bază un fragment de craniu asociat cu un premolar inferior și un fragment de mandibulă al altui individ. Decoperirea a avut loc la Nălaț-Vad, județul Hunedoara, în roci având vârste estimate în jur de 70 milioane de ani care dovedesc posibila existență a unui domeniu insular, așa-numita „Insulă Hațeg”.
Comunicat complet: http://muzeulmures.ro/.../un-nou-mamifer-mezozoic.../
Articolul privind descoperirea - publicat în prestigioasa revistă Journal of Mammalian Evolution: https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-021-09564-7
Dinoszaurusz kori új emlősfajt fedeztek fel Hátszegben
A kutatócsoport tagjai: Vlad Codrea (a Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztályának docense) és Alexandru Solomon kollégánk, mindketten a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem munkatársai, valamint Thierry Smith és Ghéreint Devillet a brüsszeli Belga Királyi Természettudományi Intézet kutatóprogram munkatársai.
A kutatás Vlad Codrea professzor egy korábbi felfedezéséből indult ki. Az ősemlős a késő kréta korban - a mezozoikum végén - élt a dinoszauruszokkal együtt, a mai Románia területén. A felfedezett faj, amely a Kogaionon radulescui nevet kapta, egy koponyatöredéken alapul, amelyhez egy alsó premoláris és egy másik egyed állkapocs töredéke társult. A felfedezésre a Hunyad megyei Nalácvádnál került sor, mintegy 70 millió évesre becsült kőzetekben, ami egy szigetszerű terület, az úgynevezett "Hátszeg-sziget" lehetséges létezését bizonyítja.
Teljes sajtóközlemény: http://muzeulmures.ro/.../uj-mezozoikumi-emlost-fedeztek.../
A felfedezésről szóló cikk a tekintélyes Journal of Mammalian Evolution című folyóiratban jelent meg: https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-021-09564-7

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Mureş / Maros Megyei Múzeum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu