joi, 7 octombrie 2021

Exponatul săptămânii la Muzeul de Istorie este o măciucă din piatră

 




EXPONATUL SĂPTĂMÂNII
04.10.2021 - 10.10.2021
Muzeul de Istorie
Exponatul săptămânii la Muzeul de Istorie este o măciucă din piatră, cu nr. inventar A281, colecția Neolitic. Încadrarea inițială în colecția Neolitic nu corespunde epocii din care provine piesa; ea se datează în epoca bronzului.
În literatura de specialitate, aceste piese apar frecvent cu denumirea de „capete de băț” deoarece era fixate la capătul unei cozi (băț). Cât despre utilizare, uneori au fost considerate sceptre dar, mai ales, măciuci folosite în luptă pentru a lovi în zona craniului. Scene sculptate din Egipt îl arată pe un faraon pregătindu-se să lovească in cap un inamic căzut iar mai multe schelete din epoca bronzului prezintă traumatisme craniene făcute cu un obiect cu baza rotundă (măciuca) – cum e cazul mormântului 22 de la Valea Lupului, jud. Iasi.
O a treia ipoteză presupune utilizarea lor și in cadrul unor ceremonii. În sprijinul teoriilor care le atribuie o funcție ceremonială sau de statut social (sceptru al conducătorului) vine și forma unor astfel de măciuci, de obicei lobate (de regulă au 4 lobi) cum e cazul și piesei noastre.
Pe lânga aspectul estetic deosebit comparat cu măciucile sferice, ovale sau nedecorate, realizarea unei piese cu lobi/protuberanțe necesita un efort deosebit pentru a fi utilizate doar în luptă și de un personaj fără statut social înalt.
Descrierea piesei: realizată în tehnica cioplirii, perforării, șlefuirii și retușării, dintr-o rocă cu duritate mare. Corpul este rotund dar aplatizat la capete și prezintă 4 lobi (protuberanțe) dispuși simetric, separați prin șanțuri. Marginile orificiului se evidențiază printr-o șențuire. Piesa este erodată din vechime. Culoare cenușiu-deschis. Dimensiuni: H : 3,5 cm; Ø mare : 5 cm; Ø orificiu : 1,5 cm.
Bibliografie generală:
C. Boroneanţ, V. Boroneanţ, Consideraţii asupra topoarelor „sceptru” din piatră, din epoca bronzului, pe baza descoperirilor de la Butimanu, Cercetări Arheologice în Bucureşti IV, 1992, p. 91-108.
E. Fialko, Scythian maces – the regalias of power, in V. Sîrbu (ed.), The weaponry and the combat or parade gear – marks of the prestige and social status in the tombs of the Bronze and Iron Ages, Proceedings of the 12th International Colloquium of Funerary Archaeology, Brăila, 22nd-24th October, 2010, Istros, XVI, 2010, p. 81-89.
Cristian Schuster, Ion Tuţulescu, Mircea Negru, Despre „capetele de băţ” din epoca bronzului din sudul României, ISTROS, XX, 2014, Brăila, p. 79-115.
Cristian Schuster, Laurenţiu Mecu, Pavel Mirea, Ion Tuţulescu, Elena Gavrilă, The Bronze Age mace-heads from Southern Romania –tools, weapons and/or social distinction signs?, BURIDAVA XII/1//SYMPOSIA THRACOLOGICA X, 2015, p. 186-234.

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Vâlcea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu