joi, 5 august 2021

Situl arheologic de la Unip - Dealu Cetățuica | Dorel Micle. Conferințele DACICA 8/2021 - VIDEO

 

Sursa: Youtube Utilizator: Fundația Dacica

Situl arheologic de la Unip Dealu Cetățuica, jud. Timiș – o frescă a civilizației epocii fierului din Hallstatt până în Latene

Anul 2009 a reprezentat pentru școala timișoreană de arheologie din cadrul Universității de Vest Timișoara, o schimbare de paradigmă, o primă încercare de aplicare a noilor metode de lucru interdisciplinare în arheologie, care să pornească, conform noilor standarde, de la o analiză a peisajului, la prospecțiuni arheologice complexe, înainte de a începe campaniile de săpătură arheologică propriu-zise, iar interpretările rezultatelor se doreau a fi făcute cu aportul biologiei, fizicii, chimiei, informaticii și a altor discipline care să permită formarea unei imagini cât mai complete asupra comunităților umane identificate prin săpătură sistematică.
Alegerea sitului de la Unip Dealul Cetățuica s-a făcut în urma finalizării unui proiect de reidentificare și cartare topografică a siturilor arheologice din Lista Monumentelor Istorice a județului Timiș, desfășurat între 2006-2007, când spre surpriza echipei UVT, în marginea pădurii de la Unip a fost identificat un sit ce prezenta caracteristici de fortificație, cu un bogat material arheologic, datând din prima și a doua epocă a fierului, precum și din perioada slavă și medievală.
Săpăturile arheologice sistematice au debutat încă din 2009 cu o secțiune magistrală din centrul sitului către latura de est, pentru a surprinde limita acestuia către zona unde, după cum reieșea din analizele geomorfologice, s-a intervenit antropic prin excavarea unui șanț de mari dimensiuni care să separe zona centrală a sitului de restul platoului natural, limită care, presupuneam, prezenta caracteristicele unei fortificații.
În anii care au urmat s-a finalizat cercetarea sistemului defensiv de pe latura de est și s-a continuat cu excavarea unor suprafețe de 6x6 m, în zona centrală a platoului de la Unip, fiind identificate complexe arheologice hallstatt-iene, dacice și slave, constând în locuințe și diverse anexe. De departe, însă, surpriza a venit de la identificarea gropilor rituale aparținând perioadei dacice, ceea ce-i conferă sitului un statut aparte.
Dispariția prematură în primăvara anului 2013 a colegului și prietenului Liviu Măruia a lăsat echipa fără un specialist exact pentru epoca dacică, care era cea mai spectaculoasă și care promitea cel mai mult, materialul excavat până în acel moment și datele științifice culese în teren rămânând neprelucrate. A fost un moment de criză, cu atât mai mult cu cât, din 2013 Universitatea de Vest din Timișoara s-a lansat și pe piața cercetărilor arheologice preventive care au aglomerat agenda echipei și au redirecționat-o către un nou sector foarte solicitant, consumator de timp și resurse. Într-un final s-a hotărât sistarea pentru 3 ani a cercetărilor arheologice sistematice de la Unip Dealu Cetățuica, până când echipa formată în special din tineri, reușea să aducă la zi prelucrarea datelor și redactarea monografiei bazată pe cunoștințele dobândite până la nivelul anului 2015. În 2019 s-a finalizat și s-a publicat monografia care are mai mulți autori, printre care Dorel Micle, Andrei Stavilă, Cristian Floca, Iosif Vasile Ferencz, Bogdan Craiovan și Alexandru Hegyi.

Dorel Micle este cadru didactic al Departamentului de Civilizaţie Românească (Secţia de Istorie) la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie a Universităţii de Vest din Timişoara, conferențiar din anul 2017. A obţinut titlul de doctor în istorie cu distincţia Magna Cum Laude la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu în 2009.

Aceasta este înregistrarea webinarului care s-a desfășurat pe platforma Zoom în data de 28 iulie 2021.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu