sâmbătă, 14 august 2021

Caserola din bronz datată din epoca romană (prima jumătate a sec. I - începutul sec. II) și descoperită la Cristești, județul Mureș

 

Caserola din bronz datată din epoca romană (prima jumătate a sec. I - începutul sec. II) și descoperită la Cristești, județul Mureș este piesa cu care Muzeul Județean Mureș va participa anul acesta la expoziția-eveniment „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” care se va deschide la data de 30 septembrie, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, Regatul Spaniei.

Caserola din bronz – cu nr. inventar 3655, este o piesă cu frecvență scăzută în România, piesa fiind bine conservată. Caserola din bronz provine din vicusul roman de la Cristești, din colecția veche a muzeului, probabil din primele săpături arheologie efectuate de Aurel Filimon în anul 1928.

Piesa are o valoare istorică deosebită, datorită faptului că majoritatea pieselor de acest gen sunt importate, existând foarte puține vase din bronz în Dacia.

Piesa este clasată în categoria tezaur.

Text și fotografie: dr. Nioleta Man, cercetător științific al muzeului și expert în bunurile arheologice și istroico-documentare arheologie antică

***

Expoziția-eveniment „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” este coordonată de către Muzeul Național de Istorie a României și i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi al Preşedintelui României, Excelența Sa Domnul Klaus Iohannis. Evenimentul cultural este organizat sub egida Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale.

Dintre piesele de valoare excepțională ce vor fi expuse în cadrul expoziției, un loc important îl ocupă descoperirile getice timpurii și din perioada clasică a civilizației dacice, începând cu coiful de aur de la Coțofenești, căruia i se vor adăuga tezaurele getice de la Stâncești, Agighiol, Peretu, Bunești, tezaurele dacice de brățări de la Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argint de la Sâncrăieni, București-Herăstrău, Coada Malului, Lupu, dar și unele tezaure de podoabe de argint recuperate de statul român în ultimii ani.

Text preluat: Muzeul Național de Istorie a României

A Maros Megyei Múzeum egy Maroskeresztúron (Maros megye) feltárt, római korra datálható (I. sz. első fele – II. sz. eleje) bronzból készült tállal vesz részt a Régészeti kincsek Romániából. Dák és római gyökerek c. kiállításon. A kiállítás szeptember 30-án fog megnyílni a madridi Nemzeti Régészeti Múzeumban, Spanyolországban.

A jó állapotban megmarad bronz tál – leltári száma 3655 – ritka tárgytípusnak számít Románia területén. A tál a múzeum régi gyűjteményének egyik darabja, a maroskeresztúri vicus (civil település) területéről került elő, feltehetőleg az Aurel Filomon által 1928-ban végzett egyik első ásatás során.

A tárgy értékét növeli ritkasága, mivel a hasonló tárgyak többsége import, illetve eleve kevés a bronz tárgyak száma Daciában.

A tárgy a nemzeti kulturális örökség védettségi kategóriájába tartozik (tezaur – kincs).

Szöveg és kép: dr. Nicoleta Man, tudományos kutató, az ókori régészeti tárgyak szakértője.

***

Régészeti kincsek Romániából. Dák és római gyökerek c. kiállítást a Román Nemzeti Történeti Múzeum kordinálja, védnöke VI. Fülöp spanyol király és Klaus Iohannis román államfő. A kiállítás három minisztérium: a Kulturális, Belügy és Védelmi Minisztérium együttműködésében valósul meg.

A kiállításon bemutatásra kerülő tárgyak közül kiemelkednek a korai géta, valamint a klasszikus dák korból származó leletek, mint pl. a dák sisak (Coțofenești), valamint a géta kincsleletek (Stâncești, Agighiol, Peretu, Bunești), a dák karkötők (Sarmizegetusa Regia), dák ezüst kincsek (Sâncrăieni, București-Herăstrău, Coada Malului, Lupu), valamint az utóbbi időben a román állam által visszaszerzett egyéb ezüst leletek.

Szöveg: Román Nemzeti Történeti Múzeum

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Mureş / Maros Megyei Múzeum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu