joi, 5 august 2021

Ceramica Vădastra din Colecția Maria și dr. George Severeanu

 

Ceramica Vădastra din Colecția Maria și dr. George Severeanu

Cele mai vechi fragmente ceramice eneolitice din Colecția Severeanu sunt de tradiție Vădastra (cca. 5200-5000 a. Chr.) și provin din situl eponim, situat în punctul denumit Măgura Fetelor (jud. Olt).
Vasele Vădastra fascinează prin motivele excizate geometrice, care acoperă de obicei mare parte din suprafața exterioară și care după arderea reducătoare (din care rezulta ceramica de culoare neagră) erau umplute cu pastă albă. Efectul vizual impresionant este dat de contrastul dintre alb și negru (decor și fond), de finețea și precizia execuției, precum și de complexitatea motivelor excizate.
Despre colectarea de artefacte din situl de la Vădastra aflăm de la Dumitru Berciu, care semnalează într-o notă din 1934 că „vase întregi şi fragmente ceramice din specia noastră se găsesc expuse în Museul Muncipiului București, provenite de la d. dr. Severeanu, care a adunat lucruri şi de la Vădastra.” Tot Dumitru Berciu specifică în 1939 că ceramică de tip Vădastra I din situl de la Măgura Fetelor poate fi regăsită atât în colecția MMB, cât și în colecția dr. Severeanu. Reiese astfel că o parte din obiectele de la Vădastra intrate în posesia lui George Severeanu au fost donate către MMB înainte de 1934 pentru a fi expuse, iar restul au intrat în colecția proprie. Nu este clar dacă ceramica a fost colectată personal din sit sau dacă a fost achiziționată prin intermediari. Primele săpături sistematice la Vădastra au fost coordonate de Vasile Christescu în 1926, urmate de cele ale lui Dumitru Berciu din 1934 realizate cu scopul de a clarifica stratigrafia sitului.
Pe lângă cele 106 fragmente ceramice, în actuala colecție este prezent și un lot consistent de obiecte din silex și os provenind din același sit.

 

Sursa informațiilor MMB.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu