marți, 10 august 2021

Rhyton-ul de la Buzescu (jud. Teleorman )

 

Rhyton-ul de la Buzescu (jud. Teleorman )

Rhyton-ul este un vas din ceramică sau metal, de formă conică, de cele mai multe ori cu vârful curbat. A fost folosit în antichitate în actele religioase (libaţii). Denumirea provine de la termenul antic grecesc „rhein” (a curge).
În anul 2011, în comuna Buzescu, în timpul cercetării arheologice preventive desfăşurate cu ocazia construirii „Variantei ocolitoare a municipiului Alexandria” a fost descoperit un asemenea vas. Se afla într-o groapă împreună cu alte fragmente ceramice ce datează din perioada timpurie a epocii bronzului. Partea terminală lipseşte din vechime. Există posibilitatea ca aceasta să fi avut o formă simplă, conică, uşor curbată sau să reprezinte capul unui animal. Sub buză are o toartă de mici dimensiuni, ce se continuă înspre vârful vasului cu un brâu în relief decorat cu crestături oblice, succesive. Suprafaţa interioară este netezită, iar cea exterioară este lustruită şi prezintă mici striaţii rezultate din apăsarea degetelor în pasta moale a vasului. Acestea imită posibil suprafaţa cornului sau modelul în metal al recipientului.
În preistorie un astfel de vas avea aspectul unui corn de bovideu. Mai târziu, partea sa inferioară a fost împodobită cu o protomă ce reprezenta un animal sau mai bine spus jumătate de animal. Pe teritoriul României au fost descoperite vase rhyton încă din culturile eneolitice Cucuteni şi Gumelniţa. În epoca bronzului sunt întâlnite frecvent în culturile egeice minoică şi miceniană. Sunt celebre protomele vaselor rhyton descoperite în mormintele de la Micene sau reprezentarea purtătorului de rhyton din „fresca Procesiunii” de la palatul din Knossos.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu