#ObiectulLunii la MMB
Sticla regală. Moser
Fabrica de sticlă Moser poartă numele lui Ludwig Moser (1833-1916), pictor și gravor de etnie evreiască, care a fondat compania în 1857 la Karlsbad (Karlovy Vary), în Boemia de Nord-Est.
Vasul prezentat în imagine, pe care îl puteți admira în expunere la Casa Filipescu-Cesianu, a fost realizat în atelierele fabricii Moser Karlsbad în anul 1914 și marchează un moment de renaștere din istoria companiei, renumită de-a lungul timpului pentru soluțiile tehnice și de proiectare inovatoare.
Modelul violet închis numit Saphir Fipop (seria 2034), cu decor gravat și aurit, impresionează prin contrastul puternic, atât cromatic cât și de modelare a suprafeței. Fundalul fațetat, riguros geometric este cuprins de o friză centrală aurită, gravată cu o înșiruire dinamică de războinici și elemente vegetale.
Leo Moser, directorul tehnic (1908) și artistic (1916) al fabricii, a creat primele modele de sticlă colorată tăiată, cu benzi gravate cu acid și aurite în 1914 și 1915. De la începutul anilor 1920, această decorație va purta denumirea comercială „Fipop”.
Sticla fațetată amintește de proiectele executate de Moser pentru arhitectul și designerul Josef Hoffmann și atelierele Wiener Werkstätte. Complementar tăierii sticlei, cu o îndelungată tradiție în Boemia, Moser va experimenta cu oxizi de metale prețioase pentru a obține nuanțe diverse și foiță de aur introdusă între straturi de sticlă.
Controlul strict al calității obiectelor precum și o continuă diversificare a acestora i-au adus lui Moser și fiilor săi recunoașterea, atât pe plan local cât și internațional, piesele fiind vândute de-a lungul anilor unor familii regale, prezentate papilor, comandate de maharajahi și folosite de diplomați.
Link
https://muzeulbucurestiului.ro/obiectul-lunii.html
Alexandra Rusu, muzeograf, Secția Antropologie Urbană
Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu