marți, 11 iulie 2023

𝗘𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶ț𝗶𝗮 𝘁𝗲𝗺𝗽𝗼𝗿𝗮𝗿ă "𝗙𝗔𝗠𝗜𝗟𝗜𝗔 𝗥𝗘𝗚𝗔𝗟Ă 𝗔 𝗥𝗢𝗠Â𝗡𝗜𝗘𝗜 𝗥𝗘𝗙𝗟𝗘𝗖𝗧𝗔𝗧Ă Î𝗡 𝗖𝗢𝗟𝗘𝗖Ț𝗜𝗜𝗟𝗘 𝗠𝗨𝗭𝗘𝗨𝗟𝗨𝗜 𝗢𝗟𝗧𝗘𝗡𝗜𝗘𝗜"

 

𝗘𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶ț𝗶𝗮 𝘁𝗲𝗺𝗽𝗼𝗿𝗮𝗿ă "𝗙𝗔𝗠𝗜𝗟𝗜𝗔 𝗥𝗘𝗚𝗔𝗟Ă 𝗔 𝗥𝗢𝗠Â𝗡𝗜𝗘𝗜 𝗥𝗘𝗙𝗟𝗘𝗖𝗧𝗔𝗧Ă Î𝗡 𝗖𝗢𝗟𝗘𝗖Ț𝗜𝗜𝗟𝗘 𝗠𝗨𝗭𝗘𝗨𝗟𝗨𝗜 𝗢𝗟𝗧𝗘𝗡𝗜𝗘𝗜"
Muzeul Olteniei a obținut recent titlul de 𝗺𝘂𝘇𝗲𝘂 𝗱𝗲 𝗶𝗺𝗽𝗼𝗿𝘁𝗮𝗻ță 𝗻𝗮ț𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹ă din partea Guvernului României, ca o încununare a activității din ultimul secol, iar acest moment important din istoria muzeului dorim să-l marcăm prin vernisarea unei expoziții dedicate Familiei Regale a României.
Muzeul Olteniei și-a îmbogățit colecțiile în anul 2019 prin achiziționarea unei părți dintr-o importantă colecție privată, în cadrul căreia o pondere semnificativă era deținută de obiecte de artă plastică și decorativă, dar și de cărți poștale și fotografii cu membrii 𝙁𝙖𝙢𝙞𝙡𝙞𝙚𝙞 𝙍𝙚𝙜𝙖𝙡𝙚 𝙖 𝙍𝙤𝙢â𝙣𝙞𝙚𝙞.
Acest fapt a dus la ideea organizării unei expoziții dedicate Casei Regale, cu atât mai mult cu cât un astfel de demers expozițional nu a fost decât rareori întreprins până acum la Craiova, iar de amploarea celei pe care o vizăm prin această expoziție, niciodată.
𝗘𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶ț𝗶𝗮 𝘁𝗲𝗺𝗽𝗼𝗿𝗮𝗿ă 𝗙𝗮𝗺𝗶𝗹𝗶𝗮 𝗥𝗲𝗴𝗮𝗹ă 𝗮 𝗥𝗼𝗺â𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗿𝗲𝗳𝗹𝗲𝗰𝘁𝗮𝘁ă î𝗻 𝗰𝗼𝗹𝗲𝗰ț𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗲𝗶 prezintă o mare varietate de obiecte de la documente, brevete, medalii și decorații până la litografii, fotografii, cărți poștale sau monede și bancnote cu efigiile regilor României.
Publicul va putea descoperi în cadrul expoziției o multitudine de piese remarcabile precum invitația primită de Alexandru Robescu, viitor Maestru al Curții Principilor Moștenitori Ferdinand și Maria și ulterior Mare Maestru al Curții Regale, la Serbările Încoronării din anul 1881, statuia din bronz a Regelui Carol I realizată de Wladimir Hegel cu prilejul jubileului de 40 de ani de domnie, ultimul portret al fondatorului dinastiei făcut în 1913 de Otillia Michail-Oteteleșanu, portretul Principesei Maria cu semnătura olografă a acesteia, sigiliul Casei Majestății Sale Regina Maria ori Agenda Palatului Regal din anul 1930 în care sunt consemnate audiențele la Rege și diversele îndatoriri publice ale Majestății Sale.
𝗘𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶ț𝗶𝗮 𝘁𝗲𝗺𝗽𝗼𝗿𝗮𝗿ă 𝗙𝗮𝗺𝗶𝗹𝗶𝗮 𝗥𝗲𝗴𝗮𝗹ă 𝗮 𝗥𝗼𝗺â𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗿𝗲𝗳𝗹𝗲𝗰𝘁𝗮𝘁ă î𝗻 𝗰𝗼𝗹𝗲𝗰ț𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗲𝗶 𝘃𝗮 𝗳𝗶 𝘃𝗲𝗿𝗻𝗶𝘀𝗮𝘁ă î𝗻 𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝟭𝟯 𝗶𝘂𝗹𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯, 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟭, 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗰ț𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗜𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗲-𝗔𝗿𝗵𝗲𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲, 𝘀𝘁𝗿. 𝗠𝗮𝗱𝗼𝗻𝗮 𝗗𝘂𝗱𝘂, 𝗻𝗿. 𝟭𝟰.

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu