PIESA LUNII IULIE
PUPĂZA (Upupa epops)
Pupăza este una dintre cele trei specii ale familiei Upupidae, fiind singura care ajunge în Europa și în același timp are răspândirea cea mai largă (Europa și Asia). Este o specie inconfundabilă. Nu există dimorfism sexual vizibil. Caracteristice sunt creasta lungă, ce poate fi ridicată și ciocul lung și ușor curbat curbat. Capul, gâtul și pieptul sunt roz-gălbui, iar aripile, spatele și coada sunt dungate negru cu alb. Lungimea corpului este de 25-29 cm și are o greutate medie de 46-89 g. Anvergura aripilor este cuprinsă între 44-48 cm.
În România are o populație estimată între 20 000 și 40 000 de perechi cuibăritoare. Este răspândită în special în zonele joase (unde înregistrează densități mai mari, în special în zonele de câmpie și Delta Dunării), dar urcă până în zona dealurilor înalte.
Habitatele preferate sunt cele semideschise, caracterizate de prezența arborilor bătrâni, ale căror scorburi le folosește pentru amplasarea cuibului. Este o specie migratoare, care iernează în Africa Sub-sahariană.
Sursa: https://pasaridinromania.sor.ro/ornitodata
Sursa informațiilor Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu