vineri, 7 iulie 2023

Ia din zona Bran

 

Piesa care constituie una dintre creațiile cele mai valoroase ale costumului tradițional din zona Bran este incontestabil ia. De-a lungul timpului a fost îmbogățită permanent cu elemente noi, atât în ceea ce privește croiul, cât - mai ales – în ornamentică.
Câmpii ornamentali, de obicei bine delimitați și amplificați la maximum, pornesc de la guler și coboară în șire late pe piept și pe mâneci (până la extremitatea acestora). Coloritul, pe fond negru sau cafeniu, este reliefat cu umplutură de roșu, galben, auriu și argintiu.
Bogăția și frumusețea portului tradițional din sud-estul Transilvaniei, semnele și simbolurile cusute și țesute pe cămășile femeiești din Țara Bârsei, Țara Oltului, zona Bran și Valea Hârtibaciului pot fi admirate la Coresi Shopping Resort, în spațiul intitulat Piața cu Copaci, lângă scenă, în Expoziția ,,IA și cămașa de acasă”, realizată de Muzeul de Etnografie Brașov în cadrul Proiectului ,,Moștenirea culturală brașoveană”, finanțat de Primăria Municipiului Brașov.

#MuzeuldeEtnografieBrașov
#Iașicămașadeacasă
#MoștenireaCulturalăBrașoveană
#ProiectfinanțatdePrimăriaBrașov
#CoresiShoppingResort

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu