luni, 17 iulie 2023

Fabrica de produse ceramice din Cristian

 

Fabrica de produse ceramice din Cristian


În urma cercetărilor de teren din localitatea Cristian, jud. Brașov am aflat despre existența unei fabrici de ceramică, care a luat ființă în anul 1882.
„O societate pe acţiuni din Braşov fondată în 1879 la iniţiativa doctorului Josef Knapp, înfiinţează în anul 1882 la Cristian, pe terenul bisericii evanghelice de la poalele dealului Pădurea Neagră “Fabrica de produse ceramice” / Tonwarenfabrik, având ca director pe Heinrich Galter.
În apropiere se exploata, prin galerii subterane, o argilă specială, albastră, care era modelată, presată în matriţe şi apoi arsă, producându-se o ceramică rezistentă la temperaturi foarte înalte, în special şamotă şi conducte pentru industria chimică, rezistente la acizi.
În 1895 fabrica a fost mărită şi s-a introdus o maşină cu aburi. În anul 1929 „Fabrica de Produse Ceramice din Cristian S. A” / Neustadt Tonwarenfabrik AG, avea un capitalul social de 2.000.000 lei. Fraţii Birthälmer au ajuns să deţină multe acţiuni iar unul din ei, Wilhelm Birthälmer, a ajuns directorul fabricii până în 1944, când a fost cumpărată de Cazimir Opolski. După naţionalizarea din 1949, fabrica, redenumită Întreprinderea “Muncitorul”, a fost extinsă iar producţia diversificată, crescând corespunzător şi numărul angajaţilor.”

Sursa: Sașii despre ei înșiși, vol. II. Cristian, 2015

Foto: Fabrica de produse ceramice din Cristian în perioada interbelică

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu