miercuri, 5 iulie 2023

Fusul cu prâsnel

 



Torsul, una din principalele îndeletniciri ale femeilor din mediul rural, este operația de bază prin care se realizează firul textil, prin răsucire manuală cu ajutorul fusului și al furcii de tors care susține caierul sau fuiorul.
Pe fus se deapănă firul în timpul torsului. Capătul de jos al fusului are formă tronconică, sferoidală, rotundă sau este fixat într-o rotiţă cioplită aparte și poartă denumirea de prâsnel. Acesta ajută la rotirea fusului în timpul torsului.
Dimensiunile unui fus diferă: pe cele mari se deapănă firul tors mai gros pentru băteală, iar pe cele mici – firul subţire și bine răsucit pentru urzeală.
Prâsnelele, de forma unor discuri care se atașau la capătul fusului de tors, aveau și rolul de a ține firul să nu alunece. Aceste piese, frumos decorate, fie prin incizii și crestături sau chiar pictate erau oferite cadou de către feciori, fetelor, în șezători.
Vă prezentăm câteva exemplare de prâsnele, din zona Rupea, de la sfârșitul secolului al XIX-lea-începutul secolului al XX-lea, ce se regăsesc în expoziția permanentă „Patrimoniul textil” aflată la Muzeul de Etnografie Brașov și de asemenea, o răsucitoare pentru lână, datată 1882, de pe Valea Hârtibaciului, care are la capăt un prâsnel frumos decorat.
Vă așteptăm la Muzeul de Etnografie Brașov, Bulevardul Eroilor nr. 21 A pentru a vedea și alte piese reprezentative folosite în industria casnică textilă. 


#MuzeuldeEtnografieBrasov #prâsnel #patrimoniutextil

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu