luni, 10 iulie 2023

Poveștile Dunării – între cavalerii teutoni și orientul scufundat

 

Asociația Ariergarda continuă seria excursiilor culturale în care istoria, literatura și muzica se îmbină armonios.
Pe 5 august, vă invităm să vă alăturați nouă într-o excursie la malul Dunării, fluviul care desparte și unește în același timp două lanțuri muntoase: Carpații și Balcanii. Vom explora istoria acestor locuri, începând de la antichitate și evul mediu până în prezentul nu foarte îndepărtat.
Primul nostru popas va fi la biserica romano-catolică din Orșova, o operă a arhitectului Hans Fackelmann, cu o arhitectură modernă și o formă neconvențională. Gabriel Popa a pictat interiorul acestui lăcaș de cult, iar dacă doriți să aflați de ce Drumul Crucii a generat dispute serioase și nesfârșite, vă invităm să ne însoțiți în vizita la singura biserică romano-catolică construită în regimul comunist. Tot acolo, domnul Ahmed Ergun, un etnic turc născut în Ada Kaleh, ne va povesti câteva dintre poveștile insulei scufundate.
Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier I a fost deschis în anul 1976, la patru ani de la inaugurarea Sistemului Hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier I, pe 16 mai 1972.
Această realizare grandioasă reprezintă una dintre cele mai importante contribuții ale hidroenergeticii românești, generând nu doar o producție de peste 6 miliarde KWh/an în partea românească, dar și rezolvând problema navigației fluviale prin Defileul Dunării. Cu toate acestea, unii au trebuit să plătească... și veți afla în ce mod.
Cetatea Severinului este mărturia rivalității dintre Regatul Maghiar și statul bulgar al Asăneștilor. Cele două entități politice își doreau supunerea formațiunilor feudale românești din perioada Evului Mediu Timpuriu, aflate între Carpați și Dunăre. Cine și de ce a înființat Banatul de Severin în anul 1230 și ce rol a avut cetatea de pe malul Dunării, vă vom dezvălui în excursia organizată de Ariergarda pe 5 august.
Mânăstirea Vodița este unul dintre primele lăcașe de cult atestate documentar în Țara Românească și a fost construită pe cheltuiala voievoduluiVladislav I (Vlaicu Vodă), la sugestia și cu efortul călugărului Nicodim de la Tismana. Aici vom face o oprire pentru reculegere și rugăciune înainte de a ne întoarce acasă.
Ca de obicei, în călătoriile noastre, istoria, literatura și muzica vor crea o atmosferă de neuitat.
Vă așteptăm cu drag să vă alăturați excursiei noastre pe 5 august.
PREȚ 190 RON/pers
Pentru copii, prețul este 100 RON.
Rezervă-ți acum locul la nr de tel 0724320609
Servicii incluse:
⇨ transport autocar
⇨ ghid autorizat însoțitor pe toată durata excursiei
Prețul NU INCLUDE intrările la diferite obiective turistice
⇨Plecare de la: Adam Muller Guttenbrunn (Str. Gh. Lazăr 10-12, Timișoara 300080), ora 07.00 (Timișoara)
⇨Sosire: în jurul orei 20.00 la Adam Muller Guttenbrunn, Timișoara

 

Sursa informațiilor Asociația Culturală Ariergarda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu