sâmbătă, 11 martie 2023

MICATIO

 

O piesă deosebită descoperită la Berzovia și care ne vorbește de jocurile legionarilor romani este :
MICATIO


Era jocul moara, folosit pe scară largă de către romani, care constă în ghicirea sumei numerelor care sunt arătate cu degetele de către jucători. Simultan cei doi jucători își întind brațul arătând pumnul sau întinzând un număr de degete la alegere, în timp ce strigă un număr de la 2 la 10 (la morra).
Jucătorul care ghicește suma câștigă punctul și, în cazul jocului în echipă, păstrează mâna și va trebui să lupte cu celălalt jucător al echipei concurente și așa mai departe.
Dacă ambii jucători ghicesc suma, jocul continuă și niciunul dintre jucători nu marchează punctul. Jocul se termină când se ajunge la scorul stabilit în prealabil.
Cicero, într-una dintre scrierile sale, ne spune că „dignus est quicum in tenebris mices”, adică „cel cu care te poți juca moara în întuneric este o persoană demnă”. În latină, moara era denumită „micatio”, de la verbul „micare”, care în întregime era „micare digites”, adică a întinde degetele în joc.
Bibl. Adrian Ardeț, Iulian Leonti, Dacia Rancu, Dimitrie Negrei, Cercetările arheologice de la Berzovia din anul 2021, în Tibiscum S.N., 10/2023 (sub tipar).

 

Sursa informațiilor Municipium Tibiscum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu