joi, 16 martie 2023

Biologia celulară

 





PROIECT CULTURAL – EXPOZIȚIONAL ”Valoarea cărții”

Tema lunii: Biologia celulară


„Acestea nu sunt doar cărti, adică bucăţi de hârtie moartă, ci minţi vii aşezate pe rafturi.” Gilbert Highet
Biologia celulară, sau citologia, este o ramură a biologiei care studiază celulele, atât la nivel microscopic cât și la nivel molecular. Cercetările de biologie celulară cuprind întreaga gamă a organismelor, de la organisme unicelulare ca bacteriile și protozoarele până la multitudinea de celule specializate din organismul uman.
De la descoperirea celulei de Robert Hooke care a introdus, în 1665, în lucrarea sa „Micrographia”, noţiunea de celulă, biologia celulară s-a dezvoltat continuu.
Între anii 1668-1723, Antony van Leeuwenhoek concepe peste 500 de microscoape, ceea ce a permis descoperirea bacteriilor şi a altor protiste unicelulare.
Citologia a făcut mari progrese începând cu secolul al XIX-lea odată cu evoluția microscoapelor. Astfel, botanistul Robert Brown (în 1831) a descoperit nucleul, cercetătorul Matthias Schleiden (în 1838), a demonstrat existența celulelor la plante, fiziologul Theodor Schwan (în 1839) a descoperit structura celulară a corpului uman, iar patologul Rudolf Karl Virchow (în 1858) a ajuns la concluzia că celulele dau naştere altor celule.
Începând cu anii 1930 debutează perioada progresului tehnic, care a permis dezvoltarea metodelor moderne din biologia celulară.
George Emil Palade, savant de origine română, născut pe 19 noiembrie 1912 în Iași, România - personalitate ştiinţifică mondială de o inestimabilă valoare, profesor de biologie celulară a Universităţii Yale din New Haven (Connecticut), unde a condus Departamentul de Biologie Celulară), a fost laureat în 1974, împreună cu profesorul Albert Claude, de la Universitatea Liberă din Bruxelles şi cu profesorul Christian de Duve, de la Universitatea „Rockefeller” din New York, al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină pentru „descoperirile lor privind organizarea structurală şi funcţională a celulei”. Cei trei laureaţi au revoluţionat domeniul biologiei celulare, „mai ales al componenţilor citoplasmei a căror cunoaştere s-a schimbat complet sub impulsul pe care ei l-au dat în ultimii 30 de ani”.
În anul 1975, Palade a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar la 12 martie 1986, președintele Statelor Unite Ronald Reagan i-a conferit Medalia Națională pentru Știință pentru „descoperirea fundamentală” a unei serii esențiale de structuri complexe cu înaltă organizare prezente în toate celulele biologice.
În anul 1989 a fost ales membru de onoare al Academiei româno-americane de arte și științe la Universitatea din California.
În anul 2007, președintele României, Traian Băsescu, l-a decorat cu Ordinul național „Steaua României”.
În prezent dezvoltarea tehnologică a microscopiei permite oamenilor de ştiinţă, prin utilizarea unor tehnologii sofisticate, studierea celor mai profunde procese ce se desfășoară la nivel celular.
Biblioteca Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, expune din colecția de carte proprie, câteva volume din domeniul biologiei celulare.

Vitrina, pe care vă invităm să o vizionaţi, se află amplasată în sala de expoziţii a muzeului până pe data de 14 aprilie 2023.
1. 100 de personalităţi din toate timpurile care au influenţat evoluţia omenirii, de Michael Hart, ed. Lider, Bucureşti, 1992.
2. Biografia celulei, de Radu Iftimovici, ed. Tineretului, Bucureşti, 1969;
3. Biologie celulară, de Mircea Ionescu-Varo, ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1971;
4. Enciclopedia ştiinţifică pentru copii, ed. Aquila, Oradea, 2006;
5. Biologie celulară, de Ilie Diculescu, Doina Onicescu, Gheorghe Benga şi Laurenţiu Popescu, Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1983;
6. La cellule, de Michel Durand şi Pierre Favard, ed. Hermann, Paris, 1967.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu