luni, 13 martie 2023

Găitanele din Șcheii Brașovului

 

  

Femeie din Șchei împletind șnur pe troaca cu ciocănele. Colecția Muzeului de Etnografie Brașov


 Bărbat purtând haină cu găitane. Colecția Muzeului de Etnografie Brașov


 Șpențer cu găitane la Muzeul de Etnografie Brașov, fotografie de detaliu. Colecția Muzeului de Etnografie Brașov


Găitanele din Șcheii Brașovului


Șcheii Brașovului a fost un centru renumit de prelucrare a găitanelor, șnururi împletite din fire de bumbac, in, lână și mătase, care se aplicau pe îmbrăcăminte. Împletirea se realiza prin învârtirea ciocănelelor cu fire de-o parte și de alta a unei troci din lemn, așezată pe genunchi.
La sfârșitul secolului al XVIII-lea ,,făcea găitan toată lumea, muieri, băieți, fete, de răsuna trocile... pe Coastă, în Pajiște, pe Tocile, pe Cacova”. ,,Trocarii”, căci așa le-a rămas numele șcheienilor, împleteau găitane albe, negre sau pestrițe, iar negustorii le vindeau peste Carpați, la București, și ,,în țara turcească, de le purta turcii la haine”.
Vă invităm să vizitați Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului unde, în cadrul expoziției ”Lemn și om, o poveste de viață în Brașov și sud-estul Transilvaniei”, este expusă o astfel de piesă pentru realizarea găitanelor.

Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului #LemnșiomopovestedeviațăînBrașovșisudestulTransilvaniei #ȘcheiiBrașovului #găitane #trocari #Transilvania #haișitulamuzeu

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu