Femeie din Șchei împletind șnur pe troaca cu ciocănele. Colecția Muzeului de Etnografie Brașov
Găitanele din Șcheii Brașovului
Șcheii Brașovului a fost un centru renumit de prelucrare a găitanelor, șnururi împletite din fire de bumbac, in, lână și mătase, care se aplicau pe îmbrăcăminte. Împletirea se realiza prin învârtirea ciocănelelor cu fire de-o parte și de alta a unei troci din lemn, așezată pe genunchi.
La sfârșitul secolului al XVIII-lea ,,făcea găitan toată lumea, muieri, băieți, fete, de răsuna trocile... pe Coastă, în Pajiște, pe Tocile, pe Cacova”. ,,Trocarii”, căci așa le-a rămas numele șcheienilor, împleteau găitane albe, negre sau pestrițe, iar negustorii le vindeau peste Carpați, la București, și ,,în țara turcească, de le purta turcii la haine”.
Vă invităm să vizitați Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului unde, în cadrul expoziției ”Lemn și om, o poveste de viață în Brașov și sud-estul Transilvaniei”, este expusă o astfel de piesă pentru realizarea găitanelor.
Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului #LemnșiomopovestedeviațăînBrașovșisudestulTransilvaniei #ȘcheiiBrașovului #găitane #trocari #Transilvania #haișitulamuzeu
Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu