joi, 9 martie 2023

Găteala capului cu „coarda”

 

Aspect din expoziția permanentă de la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea


 Cârpa de rozor, cercetare de teren,Dăișoara, 2015


 Viitoarea mireasă purtând pe cap coarda; col. Florin Bucuțea, Dăișoara, începutul secolului XX


Găteala capului cu „coarda”


Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea găzduiește până în luna aprilie 2023 expoziția temporară „Tradiții și costume din Dăișoara” în cadrul căreia sunt expuse costume de sărbătoare din localitatea Dăișoara precum și prezentarea ritualului premergător nunții, „Mersul pe scoverzi”.
Practicile premergătoare nunții se petreceau în perioada de dulce. În localitatea Dăișoara, viitoarea mireasă avea la dispoziție trei sau patru duminici premergătoare nunții în care să se desprindă treptat de tineretul satului. Înainte cu o săptămână sau două de nuntă a existat o secvență ritualică numită „Mersul pe scoverzi”. Cu această ocazie viitoarea mireasă se deosebea vestimentar de celelalte fete, în special prin podoaba capului. Peste „creață” și „cârpa cu rozor” i se adăuga „coarda”, o coroniță realizată din flori artificiale colorate variat. Astfel se anunța ritualul nupțial și trecerea graduală de la stadiul de fată la cel de viitoare mireasă și apoi de femeie căsătorită.

Vă așteptăm de joi până duminică în intervalul orar 9.00 - 16.00.

#MuzeulEtnograficGheorgheCerneadinRupea #ExpozițiaTradițiișicostumedinDăișoara #portultradițional #costumdemireasă #gătealacapului #cârpacurozor #Mersulpescoverzi #ritualdenuntă #Transilvania #haișitulamuzeu


Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu