#ObiectulLunii
𝙄𝙣𝙨𝙩𝙧𝙪𝙢𝙚𝙣𝙩𝙖𝙧𝙪𝙡 𝙙𝙚 𝙡𝙖𝙗𝙤𝙧𝙖𝙩𝙤𝙧 𝙞𝙙𝙚𝙣𝙩𝙞𝙛𝙞𝙘𝙖𝙩 𝙞̂𝙣 𝙨𝙖̆𝙥𝙖̆𝙩𝙪𝙧𝙞𝙡𝙚 𝙖𝙧𝙝𝙚𝙤𝙡𝙤𝙜𝙞𝙘𝙚 𝙙𝙚 𝙡𝙖 𝙐𝙣𝙞𝙫𝙚𝙧𝙨𝙞𝙩𝙖𝙩𝙚𝙖 𝙙𝙞𝙣 𝘽𝙪𝙘𝙪𝙧𝙚𝙨̦𝙩𝙞
Palatul Universității din Bucureşti a fost construit între 1857 și 1869 după planurile arhitectului Alexandru Orăscu. Detalii arhitecturale au fost realizate cu măiestrie de către Karl Storck și Joseph Waibel. Corpurile laterale ale palatului au fost ridicate mai târziu, între anii 1912-1926, după planurile arhitectului Nicolae Ghica-Budești.
Bombardamentul anglo-american din 15 aprilie 1944 a afectat grav edificiul, cu excepția aripii estice, care găzduiește și în prezent Facultatea de Chimie. Restul clădirii a fost reconstruit în anii ’60, respectând stilul arhitectural original.
Întorcându-ne în prezent, proiectul de restaurare și consolidare a Palatului Universității din București a presupus desfășurarea cercetărilor arheologice preventive, conduse de Muzeul Municipiului București și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” în 2017-2018 și 2022.
Acest demers ne permite cercetarea integrală a curții interioare a Universității din București, în spațiul în care, acum 300 de ani, a funcţionat Academia Domnească de la „Sf. Sava”, prima şcoală de învățământ superior din Ţara Românească, înființată de Constantin Brâncoveanu la 1694.
O descoperire inedită a fost făcută în partea de sud a curții interioare, în dreptul Facultății de Chimie: o groapă menajeră datată post 1934, la nivelul căreia a fost identificat instrumentarul unui laborator de chimie și farmacie organică care a funcționat până în anii '30 în cadrul Universității din București. Cu mare grijă am recuperat conținutul gropii ce consta în recipiente de sticlă, întregi și fragmentare, fragmente de eprubete, resturi de circuite electrice, becuri, prize, resturi metalice.
Între toate aceste descoperiri se remarcă o plăcuță metalică inscripționată pe care s-a putut distinge:
𝙐𝙣𝙞𝙫𝙚𝙧𝙨𝙞𝙩𝙖𝙩𝙚𝙖 𝙙𝙞𝙣 𝘽𝙪𝙘𝙪𝙧𝙚𝙨̦𝙩𝙞
𝙁𝘼𝘾𝙐𝙇𝙏𝘼𝙏𝙀𝘼 𝙙𝙚 𝙁𝘼𝙍𝙈𝘼𝘾𝙄𝘼
𝙇𝙖𝙗. 𝙙𝙚 𝙘𝙝𝙞𝙢𝙞𝙚 𝙛𝙖𝙧𝙢. 𝙊𝙧𝙜𝙖𝙣𝙞𝙘𝙖̆
𝙇𝙪𝙘𝙧𝙖̆𝙧𝙞 𝙥𝙧𝙖𝙘𝙩𝙞𝙘𝙚 𝙖𝙣𝙪𝙡 𝟭𝟵𝟯𝟯-𝟭𝟵𝟯𝟰
𝙋𝘼̆𝘾𝙐𝙍𝘼𝙍𝙐 𝘼𝙐𝙍𝙀𝙇
Urmând firul istoriei în Muzeul Virtual al Universității din București (https://muzeu.unibuc.ro), am descoperit că Facultatea de Farmacie a fost înființată prin Legea nr. 2889 din 7 iunie 1923 și a format specialiști în domeniul farmaceutic până în anul 1948. Mărturie peste timp a importanței practicii în chimie și în știința farmaceutică acordată de Universitatea din București stă instrumentarul de laborator scos la lumină de către arheologi, iar plăcuța metalică reprezintă o ancoră în timp. Cine a fost Păcuraru Aurel, nu știm, dar putem să ne imaginăm cum studenții căutau pe holurile Facultății ușa laboratorului pe care această plăcuță fusese cu mândrie pusă.
Dr. Adelina-Elena Darie, Conservator
Biroul de Arheologie Preventivă și Sistematică, Secția Istorie
Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu