Țesături și alesături ceangăiești
Țesăturile ceangăiești, mai ales cele împodobite prin alesături (hímes szőttesek), erau prezente în „casa curată”, în spațiul de reprezentare a vieții de familie în momentele ei importante.
Pe paturile înalte erau puse una sau două saltele de paie (străjace) cu capetele ornate și acoperite cu cearceafuri vărgate. Pe acestea erau așezate, în picioare, una sau mai multe rânduri de perne, zestrea fetelor de măritat. Dacă erau mai multe fete de măritat în familie, zestrea lor nu încăpea în patul mare, pe perete și în lada de zestre de lângă patul mare. La evenimente mai însemnate din familie se dona câte o alesătură mai deosebită și bisericii din localitate.
Produsele din cânepă, in și bumbac au constituit și o importantă sursă de câștig pentru gospodăriile săcelene. Printre mărfurile cărăușilor comercianți locali erau și pânzeturile și alesăturile. Pe lângă cele vândute la târgurile din Brașov, multe dintre acestea erau transportate în alte părți: pânzeturile de 50-100 de coți, cearceafurile, fețele de mese și ștergarele erau transportate și vândute în afara Carpaților, în târgurile din Muntenia. Cărăușii, pe lângă mărfurile produse în Brașov, transportau și țesăturile și alesăturile săcelene, care, astfel, au ajuns până la Constantinopol sau Viena.
În fotografie: Perne cu motive decorative (realizate la războiul de țesut sau cu dantele împletite ori croșetate) expuse la Muzeul Etnografic Săcele. Program de vizitare: joi-vineri, între orele 09.00-16.00.
#alesăturiceangăiești #casacurată #zestreafetelorsăcelene #MuzeulEtnograficSăcele #Transilvania #haișitulamuzeu
Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu