joi, 23 martie 2023

Cinul, barca monoxilă

 

Cinul, barca monoxilă


De Ziua Mondială a Apei vă prezentăm barca monoxilă, numită, în zona Rupea, cin (atestată documentar pe teritoriul României din secolul al IV-lea î.Hr.). Barca era confecționată, de obicei, de către pescari, dintr-un trunchi de fag sau de stejar. Utilizat în special la pescuit, cinul servea ocazional și pentru transportul persoanelor de pe un mal pe altul al Oltului. Având o lungime cuprinsă între 4 și 6 metri și o lățime de 80-100 cm, cinul era tăiat cioplit și scobit în pădure și apoi transportat cu căruța în sat unde lucrările continuau în gospodărie. Când era gata și funcțional, acesta se conducea pe Olt cu o prăjină lungă de 4-5 m numită „rud” sau „pocie” (când apa era mică) și cu lopata (când Oltul era mare).
Locuitorii din Dopca și Mateiaș care aveau pășuni, fânețe și terenui de cultură pe celălalt mal al Oltului, aveau propriul cin cu care traversau râul. La Bogata, pe lângă cinul pescarilor, avea cin și Andrei Buta, paznicul pășunii din Turzun. La Ungra nu a existat un cin dedicat transportului de pesoane, dar se ocupau pescarii de acest lucru. Astfel, oamenii din Fântâna scurtau drumul până la Ungra. Pentru transportul persoanelor cu cinul nu se percepea taxă.


Foto: Cin din Rupea, datat din prima jumătate a secolului al XX-lea, Ungra.

#ZiuaMondialăaApei #Cinul #pescuitulpeOlt #MuzeulEtnograficGheorgheCerneadinRupea #barcămonoxilă #ambarcațiunipescărești #Transilvania #haișitulamuzeu

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu