joi, 16 martie 2023

𝐃𝐞𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐯𝐚𝐬𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐜𝐚, 𝐩𝐮𝐧𝐜𝐭𝐮𝐥 ”𝐇𝐮𝐬𝐚̆𝐮”

 


𝐃𝐞𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐯𝐚𝐬𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐜𝐚, 𝐩𝐮𝐧𝐜𝐭𝐮𝐥 ”𝐇𝐮𝐬𝐚̆𝐮”
Datare: perioada târzie a epocii bronzului (sfârșitul mileniului II a. Chr.).
”Depunerea de vase a fost descoperită în anul 2012 cu ocazia cercetărilor arheologice preventive care au precedat amenajarea Autostrăzii ”Transilvania”. Depunerea de vase a apărut în cuprinsul unei așezări din perioada târzie a epocii bronzului ce aparține grupului Cehăluț - Hajdúbagos. Vasele au fost depuse întregi, într-o groapă. Una dintre cești acoperea gura vasului mijlociu, iar celelalte cești erau aranjate atent una peste alta, toate fiind protejate de vasul mai mare, care era așezat cu gura în jos peste ele. Fenomenul depunerilor de vase este foarte bine reprezentat prin descoperiri în zona Tisei superioare, iar cele mai frecvente asocieri sunt de tipul reprezentat în depunerea de la Marca: vas mare – vas mijlociu – cești. Depunerile de vase ceramice (uneori și din metal) reprezintă o practică cu un presupus caracter cultic, documentată prin descoperiri la scara continentului european pe parcursul epocii bronzului, dovedind și în acest chip existența unui imaginar comun populațiilor care au locuit continentul în epoca respectivă” - 𝐈𝐨𝐚𝐧 𝐁𝐞𝐣𝐢𝐧𝐚𝐫𝐢𝐮, cercetător științific.
Despre monumentele arheologice atribuite culturii Cehăluț - Hajdúbagos puteți afla mai multe informații din volumul ”𝐶𝑜𝑛𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑡̦𝑖𝑖 𝑎𝑟ℎ𝑒𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑐𝑒 𝑙𝑎 𝑐𝑢𝑛𝑜𝑎𝑠̦𝑡𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑒𝑝𝑜𝑐𝑖𝑖 𝑏𝑟𝑜𝑛𝑧𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑖̂𝑛 𝐷𝑒𝑝𝑟𝑒𝑠𝑖𝑢𝑛𝑒𝑎 𝑆̦𝑖𝑚𝑙𝑒𝑢𝑙𝑢𝑖. 𝐷𝑒𝑠𝑐𝑜𝑝𝑒𝑟𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑡𝑖𝑝 𝐶𝑒ℎ𝑎̆𝑙𝑢𝑡̦ - 𝐻𝑎𝑗𝑑𝑢́𝑏𝑎𝑔𝑜𝑠 𝑑𝑖𝑛 𝐵𝑟𝑜𝑛𝑧𝑢𝑙 𝑡𝑎̂𝑟𝑧𝑖𝑢”, autor - Ioan Bejinariu.
Cartea o puteți achiziționa de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
𝐒𝐩𝐨𝐢𝐥𝐞𝐫 𝐚𝐥𝐞𝐫𝐭: Pregătim în perioada următoare un eveniment de prezentare a volumelor publicate de noi la finalul anului trecut, printre care și lucrarea lui Ioan Bejinariu.
*𝑀𝑢𝑧𝑒𝑢𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑒𝑎𝑛 𝑑𝑒 𝐼𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑒 𝑠̦𝑖 𝐴𝑟𝑡𝑎̆ 𝑍𝑎𝑙𝑎̆𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑖𝑡𝑢𝑡̦𝑖𝑒 𝑠𝑢𝑏𝑜𝑟𝑑𝑜𝑛𝑎𝑡𝑎̆ 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑖𝑙𝑖𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑒𝑎𝑛 𝑆𝑎̆𝑙𝑎𝑗.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu