sâmbătă, 11 martie 2023

CERCETĂRILE ARHEOLOGICE PREVENTIVE DE LA JIJILA - LA GRĂDINI, JUD. TULCEA - Ediția #12

 

Institutul Național al Patrimoniului vă invită la cea de-a 12 ediție a conferințelor 𝐀𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐭𝐨𝐭̦𝐢, dedicate promovării patrimoniului arheologic din România, inițiativă a Direcției Patrimoniu Digital.
În această nouă ediție se vor aduce în prim-plan rezultatele cercetărilor arhelogice preventive de la Jijila - 𝐋𝐚 𝐆𝐫𝐚̆𝐝𝐢𝐧𝐢 din județul Tulcea. Situl se află pe un platou, în imediata apropiere a zonei de sud-vest a satului Jijila şi a fostului lac Jijila, pe malul tulcean al Dunării.
Cercetătorul care ne va introduce în universul fascinant al sitului este 𝐀𝐢𝐥𝐢𝐧𝐜𝐚̆𝐢 𝐒𝐨𝐫𝐢𝐧-𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧, în prezent arheolog expert și manager al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" din Tulcea. Cu o experiență de peste 20 de ani în studiul primei epoci a fierului în Dobrogea, acesta a fost responsabilul științific al șantierului arheologic Jijila - 𝐋𝐚 𝐆𝐫𝐚̆𝐝𝐢𝐧𝐢 din județul Tulcea.
Zona supusă investigațiilor a devenit cunoscută în literatura de specialitate în urma unor descoperiri de suprafață aparținând perioadei eneolitice și a perioadei timpurii a epocii fierului. Aceasta se află în apropierea unei mici fortificații romane 𝐋𝐚 𝐆𝐡𝐞𝐫𝐦𝐞𝐚, în prezent distrusă, identificată de arheologul român Pamfil Polonic încă de la sfârșitul sec. XIX.
​Cercetările arheologice s-au efectuat în urma construirii podului suspendat peste Dunăre între Măcin și Brăila. Cercetările arheologice de pe ambele maluri ale fluviului au fost inițiate în toamna anului 2018 și s-au finalizat un an mai târziu, în luna mai. În urma cercetărilor efectuate, în sectorul sudic s-au identificat 135 de structuri arheologice ce pot fi datate în epoca bronzului (mil. III-II a.Chr.) și în perioada romană timpurie (sec. II-III p. Chr.).
Pentru a înțelege în esență ce presupun cercetările arheologice și pentru a afla mai multe despre descoperirile ce au avut loc la Jijila, te așteptăm să ne fi alături la prima conferință 𝐀𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐭𝐨𝐭̦𝐢 din anul acesta. Moderatorul conferinței va fi Bogdan Șandric, director adjunct și coordonator al Direcției Patrimoniu Digital din cadrul Institutului Național al Patrimoniului.

 

Sursa informațiilor Institutul Național al Patrimoniului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu