vineri, 2 decembrie 2022

𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩 𝐧𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐞𝐦𝐧 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐜𝐫𝐨𝐦, 𝟓-𝟏𝟏 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝐓â𝐫𝐠𝐮 𝐌𝐮𝐫𝐞ș

 

𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩 𝐧𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐞𝐦𝐧 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐜𝐫𝐨𝐦, 𝟓-𝟏𝟏 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝐓â𝐫𝐠𝐮 𝐌𝐮𝐫𝐞ș
În perioada 5-11 decembrie 2022, Laboratorul de Conservare Restaurare și Secția de Etnografie și Artă Populară din cadrul Muzeului Județean Mureș, organizează Workshopul național de restaurare lemn policrom. Fiind un atelier dedicat exclusiv specialiștilor, invităm publicul la evenimentul de deschidere a workshopului care va avea loc luni, 5 decembrie 2022, ora 14:30, în curtea interioară a Palatului Toldalagi, sediul Secției de Etnografie și Artă Populară a Muzeului situat în Piața Trandafirilor nr. 11.
La acest workshop sunt invitați specialiști de la muzee din țară, precum Muzeul Național de Artă al României din București și Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj Napoca. La acestea se alătură instituţii de învăţământ universitar de profil, precum Universitatea Națională „George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design. Și nu în ultimul rând, la workshop vor participa specialiști de la firme de restaurare sau conexe domeniului, precum ART Statement S.R.L. și CTS –Sibiu.
Lucrările workshopului se vor axa pe investigarea și restaurarea unui set de obiecte din patrimoniul Secției de Etnografie și Artă Populară, în vederea obținerii unei mai bune documentări asupra compoziției și naturii artefactelor, ca și preambul științific, absolut necesar unui nivel profesionist, dar și pe lucrări practice concrete, constând în intervenții specifice de restaurare. Prin trăsăturile structurale, decorative și cromatice, piesele se înscriu în tipologia mobilierului pictat maghiar transilvănean, ele urmând să fie valorificate într-o expoziție viitoare.
Piesele care vor face subiectul lucrărilor workshopului sunt: două tăblii de pat din zona Vătava, un cuier blidar din Sovata, un dulap de colț cu măsuță datat 1895, un dulap de colț datat 1871, o laviță din zona Ciucului și un cuier - bildar etajeră din zona Târnavei Mici.
În vederea unei mai bune informări și a optimizării modului de operare cu unele dispozitive speciale, se vor face unele prezentări despre aparatura specifică domeniului.


𝐅𝐞𝐬𝐭𝐞𝐭𝐭 𝐟𝐚 𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫á𝐥ó 𝐦ű𝐡𝐞𝐥𝐲, 𝐌𝐚𝐫𝐨𝐬𝐯á𝐬á𝐫𝐡𝐞𝐲, 𝟐𝟎𝟐𝟐. 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐞𝐫 𝟓–𝟏𝟏.
2022. december 5–11. között a Maros Megyei Múzeum Műtárgyvédelmi, valamint Néprajzi és Népművészeti Osztálya festett fa restauráló műhelyt szervez. Mivel a műhely kizárólag szakembereknek szól, a közönséget a műhely nyitórendezvényére várjuk szeretettel 2022. december 5-én, hétfőn 14:30 órakor a Toldalagi-Palota belső udvarán, a Rózsák tere 11. szám alatt.
A műhely munkálatain részt vesznek a Román Nemzeti Művészeti Múzeum és az Erdélyi Néprajzi Múzeum szakemberei, akárcsak a Iași-i "George Enescu" Nemzeti Egyetem Vizuális Művészeti és Design Karának, valamint a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem Örökségvédelmi és Protestáns Teológia Tanszékének képviselői. Ugyanakkor restaurálással foglalkozó cégek szakemberei is jelen lesznek, mint például a nagyszebeni ART Statement S.R.L. és a CTS.
A műhelymunkák középpontjában a Néprajzi és Népművészeti Osztály néhány tárgyának vizsgálata és restaurálása áll. A műhely során a műtárgyak jellegének és összetételének jobb dokumentálása érdekében végeznek kutatást és vizsgálatot, de konkrét gyakorlati munkálatokra, jellegzetes restaurálási beavatkozásra is sor kerül. Szerkezeti, dekorációs és kromatikus jellemzőik alapján a darabok az erdélyi magyar festett bútorok körébe tartoznak, és egy olyan enteriőr rekonstrukciójának elemei lesznek.
A műhely tárgyát képező darabok: 2 ágyvég Felsőrépa vidékéről, Tálasfogas Szovátáról, Saroktéka asztallal, 1895, Saroktéka, 1871, Padláda Csík vidékéről és Polcos tálasfogas a Kis-Küküllő vidékéről.
A szakma gyakorlásához szükséges különleges eszközökről a nagyszebeni CTS igazgatója, Cioconea Paul tart előadást.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Mureş / Maros Megyei Múzeum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu