sâmbătă, 17 decembrie 2022

Din inventarul școlar de odinioară

 



În secolele trecute, generații întregi s-au instruit și format în școală având la dispoziție mijloace mai puțin pretențioase de studiu decât cele moderne de astăzi. Până spre mijlocul secolului al XX-lea, în țara noastră, mulți elevi au folosit tăblițe de scris din ardezie, ustensile școlare simple, dar ingenioase și eficiente în învățare precum și ghiozdane din lemn.
Vă prezentăm din Colecția de lemn a Muzeului de Etnografie Brașov o tăbliță pentru scris, un ghiozdan din lemn și o socotitoare, toate din prima jumătate a veacului trecut. Tăblița pentru școală este din ardezie, cu o ramă din molid, având și un burete pentru șters. Pe tăbiță se scria cu cretă (tibișir). Faptul că se ștergea ușor avea și un inconvenient, și anume elevul era în pericol să piardă, din neatenție, informația de pe ea. Ghiozdanul este din lemn de brad, cu pereții laterali din stejar, fiind realizat prin cioplire și este îmbinat cu cuie din metal. Este prevăzut cu o curea din piele. Socotitoarea este din lemn de stejar, iar bilele, vopsite, sunt așezate pe sârmă.
Vă invităm să vizitați expozițiiile filialelor Muzeului de Etnografie Brașov pentru a descoperi și alte obiecte ale vremurilor trecute.
#instrumenteșcolare #Colecțiadelemn #MuzeuldeEtnografieBrașov #tablițădescris #socotitoare #ghiozdan #Transilvania #haișitulamuzeu

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu