miercuri, 28 decembrie 2022

Medalia românească: AVIATOARELE EROINE ALE ROMÂNIEI

 

AVIATOARELE EROINE ALE ROMÂNIEI


În anii grei ai celui de-al Doilea Război Mondial, un escadron de aviaţie românesc făcea istorie. Era singura unitate de aviaţie militară din lume formată exclusiv din femei. Curajoasele doamne-pilot, conduse de prinţesa Marina Știrbei, au constituit legendara „Escadrilă albă”.
Mii de vieţi salvate de „Escadrila albă”
Escadrila Albă a fost prima unitate a Forțelor Aeriene Regale ale României, încadrată cu piloți de sex feminin, cu misiunea de evacuare a răniților de pe front, în cel de-al Doilea Război Mondial.
Femeile-aviator au scris istorie prin curajul și determinarea lor de a salva răniți, zburând în sute de misiuni de salvare pe cele mai dure teatre de razboi, din perioada 1940 – 1945.
Escadrila Albă, a cărei denumire oficială inițială a fost „Escadrila Sanitară”, a purtat însemnele Crucii Roșii și a îndeplinit cu succes misiuni în campaniile: Basarabia și Odesa (1941), Stalingrad (1942) și Crimeea (1943). În timpul bătăliei de la Odesa, toate aviatoarele au efectuat câte patru zboruri pe zi, în misiuni infernale pe care le duceau mereu la bun sfârşit. Numai în timpul confruntărilor de la Odesa, au fost transportaţi peste 700 de răniţi.
În memoria acestor eroine, Monetăria Statului a lansat pe piață produsul medalistic aniversar „Escadrila albă”.
Vă invităm să achiziționați acest produs de colecție – format din medalie însoțită de broșură și cutie de lemn – de la magazinele instituției noastre, la prețul de 1.448 lei/set pentru medalia din argint și de 470 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:
# Material: Argint 999‰
- Diametru: 60 mm
- Greutate:185 grame
- Calitate: patinată
* Tiraj fix: 60 bucăți
# Material: Aliaj de cupru
- Diametru: 60 mm
- Calitate: patinată
* Tiraj fix: 40 bucăți

 

Sursa informațiilor Monetăria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu