Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău organizează,
Joi, 15 decembrie 2022, începând cu ora 14:30,
la sediul din strada Aleea Parcului, nr. 9
Vernisajul expoziţiei temporare
„Prieteni și dușmani din lumea insectelor”
Expoziţia temporară „Prieteni și dușmani din lumea insectelor” îşi propune să dezvăluie publicului larg aspecte interesante din viața insectelor. De asemenea, sunt prezentate principalele grupele de insecte folositoare și dăunătoare, impactul lor asupra ecosistemelor naturale și agroecosistemelor.
Insectele sunt importante datorită diversității, rolului lor ecologic și influenței asupra agriculturii, sănătății umane și resurselor naturale. Ele au fost utilizate în studii reper din domenii precum biomecanică, schimbări climatice, biologie, ecologie, evoluție, genetică, paleontologie și fiziologie. Din punct de vedere ecologic, insectele sunt fundația biologică pentru toate ecosistemele terestre. Ele participă la funcționarea ecosistemelor terestre prin circularea substanțelor nutritive, polenizarea plantelor, dispersarea semințelor, menținerea structurii și a fertilității solului, controlează populațiile altor organisme și reprezintă o sursă de hrană importantă pentru alte organisme. Pentru economie, insectele fitofage pot produce daune majore culturilor, atunci când populațiile scapă de sub control. Sunt de asemenea vectori importanți în transmiterea unor agenți patogeni la plante și animale. Unele grupe de insecte sunt folositoare prin serviciile pe care le oferă societății umane, fie prin polenizare sau ca aliați în combaterea altor insecte care produc pagube economice.
Natura nu cunoaște categorisiri de tipul dăunător sau folositor, dar omul, în lunga sa relație cu acest grup de organisme, a învățat să le prețuiască sau să se teamă de ele și să le catalogheze după interacțiunea benefică ori nefastă cu acestea.
Cu această ocazie, vizitatorii vor avea şi posibilitatea să viziteze expoziţiile permanente şi temporare din cadrul Muzeului de Ştiinţele Naturii.
Program de vizitare: 8°°-16°°
Bilet intrare: Individual: 10 lei/persoană
Preşcolari, elevi, studenţi (grup şi individual): 2,5 lei/persoană
Grupuri organizate adulţi (min.10 persoane) şi pentru pensionari: 3 lei/persoană
Vizitarea expoziţiei în grup se va face pe bază de programare la telefon: 0234/512006.
Manager,
Dr. Gabriela Gurău
Sursa informațiilor Observatorul Astronomic "Victor Anestin" Bacău.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu