marți, 20 decembrie 2022

Sigiliul tăbăcarului Johan Vásárhellyi datat 1832

 





EXPONATUL SĂPTĂMÂNII: Sigiliul tăbăcarului Johan Vásárhellyi datat 1832
Începând cu data de 20.12.2022, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș poate fi admirat „exponatul săptămânii”, în spațiul special amenajat în acest scop.
Acest sigiliu este echivalentul ștampilei unui meșter tăbăcar din Baia Mare. Legenda este scrisă în limba germană cu litere de mână și nu ca de obicei cu litere mari de tipar:
Sigeldes Johan Vásárhellyi Ledererin N(agy) : Bánya 1832
Legenda se traduce :
Sigiliul tăbăcarului Johan Vásárhellyi din Baia Mare 1832
Fiind inscripționat în limba germană numele maghiar János este transformat în Johan. Acest sigiliu a fost donat muzeului de unul dintre urmașii acestui meșter Gyula Vásárhellyi în preajma anului 1904 când a luat ființă Muzeul Orășenesc Baia Mare. Ca reprezentare simbolică a breslei este incizată imaginea a doi lei afrontați de o parte și de alta a unui butoi de lemn și a unui suport pentru întins pielea. Realizarea artistică deosebit de reușită și elegantă dovedește priceperea meșterului care a confecționat sigiliul, posibil un meșter lăcătuș. Câteva date tehnice despre sigiliu: realizat în alamă, forma rotundă, diametrul amprentei de 2,7 cm, înălțime piesă 5,4 cm, gramaj 49,03 gr., iar mânerul prezintă trei linii incizate, fiind simplu realizat și o liniuță de 5 mm pe mâner, care marchează poziția corectă a sigiliului când se utilizează. Nr. inv. IF 2675.
Imaginile cu meșteri ce prelucrează pielea sunt preluate din: Stadtbibliothek Nuernberg (www.nuernberger-hausbuecher.de) (Copyright)
Text și foto: dr. Sorana Mișca, muzeograf

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu