marți, 2 iunie 2020

Piatra de aur


Piatră de aur (goldstone)
Nr.inv.1018
D = 22 mm, G = 9 g



Varietate de goldstone


Ne gândim la voi! Vă propunem un alt bun muzeal din colecția de minerale, donația prof. emerit Vania Atu

Piatra de aur este valoroasă pentru frumusețe și este folosită pentru mărgele și bijuterii. Deși numele sugerează că conține aur, nu conține aur deloc. Are o strălucire metalică, atrăgând imediat atenția. Lustrul metalic strălucitor al acestor cristale de cupru este ceea ce produce aspectul strălucitor de piatră de aur. Un cristal octaedric are opt fețe triunghiulare. Dacă te uiți la piatra de aur cu un microscop sub lumină reflectată, vei vedea fețe triunghiulare ale cristalelor de cupru.

Nu este o piatră naturală. A fost descoperită prin accident în 1800 când un călugăr dintr-o mânăstire italiană făcea sticlă într-un cuptor fierbinte și s-a vărsat cupru peste sticla topită. Este produsă într-o varietate de culori, verde închis, albastru închis, piatră de aur violet închis. Culoarea originală maro roșiatică este cea mai ieftină și cea mai întâlnită varietate de piatră de aur.

Metoda este secretă, transmisă din generație în generație. Datorită frumuseții și rarității, a fost tot timpul o cerere mare. Piatra de aur albastru, verde și violet se realizează folosind compuși din alte metale decât cupru. Culoarea acestor pietre de aur este cauzată de culoarea sticlei, mai degrabă decât de culoarea reflecțiilor din cristalele metalice. Culoarea de sticlă albastru este cauzată de cobalt, verdele este cauzat de crom, iar violetul este provocat de mangan.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu