Uniunea Monetară Scandinavă
Uniunea Economică și Monetară (UE) își poate regăsi originile în două uniuni monetare care luau naștere în Europa în a doua parte a secolului al XIX-lea, Uniunea Monetară Scandinavă și Uniunea Monetară Latină.
În anul 1873, Danemarca și Suedia înființau Uniunea Monetară Scandinavă căreia i se alătura și Norvegia (aflată în Uniune dinastică cu Suedia între 1814 și 1905) doi ani mai târziu.
Cele trei state și-au înlocuit vechile monede (rigsdaler-ul danez, riksdaler-ul suedez, rigsdaler-ul norvegian) cu noile coroane (krone/krona) și diviziunile acestora, cursul de schimb raportându-se la valoarea aurului. Noile monede aveau trăsături comune, aceleași dimensiuni, aceași greutate, același titlu al metalului prețios, diferența fiind făcută de reprezentările de pe avers și revers (efigia monarhului, legenda, stema).
Cele trei state nu au renunțat însă și la propriile bănci centrale, fapt care, în contextul desfășurării primului război mondial, a cauzat crize inflaționiste și în final a condus la încetarea uniunii monetare în 1924 ca urmare a deciziei Suediei de a nu mai accepta cursul de schimb al monedelor daneze și norvegiene.
Moneda pe care o prezentăm este o coroană (Krona) suedeză emisă în anul 1903, în timpul domniei regelui Oscar II. Pe avers este înfățișat monarhul alături de legenda în suedeză: OSCAR II SVERIGES OCH NORGES KONUNG (Oscar II, rege al Suediei și Norvegiei). Reversul prezintă valoarea nominală a monedei, 1 KRONA și anul în care a fost emisă, 1903, în centru aflându-se stema Suediei și a Casei de Bernadotte.
Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu