duminică, 14 iunie 2020

Apariție editorială: Începuturile culturii Monteoru. Așezarea de la Năeni-Zănoaga Cetatea 2, de dr. Mihai Constantinescu


Apariție editorială: Începuturile culturii Monteoru. Așezarea de la Năeni-Zănoaga Cetatea 2, de dr. Mihai Constantinescu

Începând de astăzi, la standul Muzeului Județean Buzău, se găsește spre vânzare un volum nou semnat de unul dintre vechii colaboratori ai instituției noastre, dr. Mihai Constantinescu: “Începuturile culturii Monteoru. Așezarea de la Năeni-Zănoaga Cetatea 2”.
Lucrarea, tipărită de muzeul nostru cu sprijinul Consiliului Județean Buzău, este o secțiune spațio-temporală din viața unei mici comunități stabilite pe dealul Zănoaga, la începutul bronzului mijlociu. Însă cel mai important este faptul că volumul publică, pentru prima dată, integral, o săpătură dintr-un sit al culturii Monteoru, constând din complexe arheologice, artefacte și observații stratigrafice.
Situl arheologic de la Năieni-Zănoaga, cunoscut încă de la sfârșitul anilor ’60 ai secolului trecut, a devenit unul dintre siturile importante pentru cunoașterea culturii Monteoru, odată cu debutul cercetărilor sistematice, în 1982, sub coordonarea regretatului I. Motzoi-Chicideanu. Cercetările au fost continuate, cu mici întreruperi, până în 2004. Pe platoul și pantele punctului denumit Cetatea 2 au fost cercetate și parțial publicate unele dintre cele mai timpurii descoperiri atribuite culturii Monteoru. Lucrarea finalizează acest demers, întins de-alungul a aproape două decenii de cercetări, printr-o publicare sistematică a contextelor și artefactelor arheologice atribuite epocii bronzului în punctul Cetatea 2.
Prețul de achiziție al unui exemplar este de 70 lei.


Sursa informațiilor Muzeul Județean Buzău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu