Începând de astăzi, la standul Muzeului Județean Buzău, se găsește spre vânzare un volum nou semnat de unul dintre vechii colaboratori ai instituției noastre, dr. Mihai Constantinescu: “Începuturile culturii Monteoru. Așezarea de la Năeni-Zănoaga Cetatea 2”.
Lucrarea, tipărită de muzeul nostru cu sprijinul Consiliului Județean Buzău, este o secțiune spațio-temporală din viața unei mici comunități stabilite pe dealul Zănoaga, la începutul bronzului mijlociu. Însă cel mai important este faptul că volumul publică, pentru prima dată, integral, o săpătură dintr-un sit al culturii Monteoru, constând din complexe arheologice, artefacte și observații stratigrafice.
Situl arheologic de la Năieni-Zănoaga, cunoscut încă de la sfârșitul anilor ’60 ai secolului trecut, a devenit unul dintre siturile importante pentru cunoașterea culturii Monteoru, odată cu debutul cercetărilor sistematice, în 1982, sub coordonarea regretatului I. Motzoi-Chicideanu. Cercetările au fost continuate, cu mici întreruperi, până în 2004. Pe platoul și pantele punctului denumit Cetatea 2 au fost cercetate și parțial publicate unele dintre cele mai timpurii descoperiri atribuite culturii Monteoru. Lucrarea finalizează acest demers, întins de-alungul a aproape două decenii de cercetări, printr-o publicare sistematică a contextelor și artefactelor arheologice atribuite epocii bronzului în punctul Cetatea 2.
Prețul de achiziție al unui exemplar este de 70 lei.
Sursa informațiilor Muzeul Județean Buzău.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu