joi, 7 decembrie 2023

Deschiderea expoziției virtuale „𝑨𝒍𝒊𝒎𝒆𝒏𝒕𝒂𝒕̦𝒊𝒂 𝒍𝒂 𝒓𝒐𝒎𝒂𝒏𝒊”

 






Vă invităm astăzi, 7 decembrie, la ora 17, la deschiderea expoziției virtuale „𝑨𝒍𝒊𝒎𝒆𝒏𝒕𝒂𝒕̦𝒊𝒂 𝒍𝒂 𝒓𝒐𝒎𝒂𝒏𝒊”, realizată de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, și pregătită pentru public, la Iași, împreună cu Muzeul Universității.
***
Știm astăzi că romanii obișnuiau să organizeze banchete fastuoase.
Spre exemplu, Suetoniu ne povestește despre efemerul împărat Vitellius cum își împărțea mesele în trei sau, uneori chiar patru pe zi: micul dejun, prânzul, cina și un banchet spre seara unde servea diferite mâncăruri și băuturi luxoase.
Le dovedea pe toate folosind vomitive. Mai mult, ne spune același autor, Vitellius obișnuia să se facă invitat la diferiți amici, unde, sumele aloca acestor mese depășeau întotdeauna patru sute de mii de sesterți. Suma reprezenta valoarea imobiliară a unui oraș provincial de mici dimensiuni. Un episod renumit legat de obișnuințele culinare ale lui Vitellius este momentul în care ajunge la Roma, pentru prima dată din postura de împărat, în anul 69 d.Hr. Fratele său i-a organizat un banchet în care s-au servit două mii dintre cele mai alese specii de pești și șapte mii de păsări. Platoul împăratului era într-atât de mare încât le eclipsa pe toate celelalte, iar Vitellius însuși denumea platoul ,,scutul Minervei, apărătorul orașului.”
În nord-vestul Daciei Romane, în așezarea romană de la Porolissum sau în castrele de la Bucium, Românași, Romita și Tihău, datele combinate obținute din cercetările arheologice și arheo-zoologice ne indică faptul că locuitorii obișnuiau să consume o gamă largă de produse din carne (animale domestice cum ar fi porcul sau găina dar și vânat) și de asemenea produse vegetale. Romanii de aici consumau și vinuri alese, fie de producție locale, fie importate din diverse zone ale Imperiului Roman. Preponderent, vinul importat este cel din zona Mării Egee. Un produs nelipsit era și uleiul de măsline albe sau negre, transportat, la fel ca vinul, pe distanțe lungi cu ajutorul uneori recipiente specifice, numite amfore, din zone precum nordul Italiei sau coasta dalmată.
Expoziția virtuală 𝑨𝒍𝒊𝒎𝒆𝒏𝒕𝒂𝒕̦𝒊𝒂 𝒍𝒂 𝒓𝒐𝒎𝒂𝒏𝒊 prezintă câteva dintre descoperirile arheologice cele mai ilustrative din zona nord-vestică a Daciei romane, prin redarea în format 3D a unor recipiente specifice care ajută într-un mod semnificativ la înțelegerea alimentației oamenilor de acum aproape două mii de ani.

 

Sursa informațiilor Muzeul Universității "Alexandru Ioan Cuza".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu