miercuri, 13 decembrie 2023

𝑳𝒐𝒄𝒖𝒓𝒊 𝒂𝒍𝒆 𝒎𝒆𝒎𝒐𝒓𝒊𝒆𝒊: 𝑳𝒂𝒈𝒂̆𝒓𝒖𝒍 𝒅𝒊𝒏 𝑪𝒆𝒕𝒂𝒕𝒆𝒂 𝑶𝒓𝒂𝒅𝒆𝒂

 

Expoziția 𝑳𝒐𝒄𝒖𝒓𝒊 𝒂𝒍𝒆 𝒎𝒆𝒎𝒐𝒓𝒊𝒆𝒊: 𝑳𝒂𝒈𝒂̆𝒓𝒖𝒍 𝒅𝒊𝒏 𝑪𝒆𝒕𝒂𝒕𝒆𝒂 𝑶𝒓𝒂𝒅𝒆𝒂
Începând de azi, 13 decembrie 2023
Muzeul Orașului Oradea (P-ța. Emanuil Goj du nr. 39-41)
Program de vizitare: Marți-Duminică: 09.00-17.00
Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Asociația Cei 40 de Mucenici, vă invită, începând cu data de 13 decembrie 2023, să vizitați expoziția „Locuri ale memoriei: Lagărul din Cetatea Oradea”.
În cadrul expoziției este prezentată scrisoarea unui etnic german, Andreas Dittrich, descoperită în cursul anului 2010 în zidăria corpului G din Cetatea Oradea. Scrisoarea a fost protejată de o bucată de ziar de limba maghiară, din luna august a anului 1947. Ambele documente sunt incluse în Registrul pentru evidența analitică a bunurilor culturale - Secția Muzeul Orașului Oradea, ele fiind supuse unui proces de restaurare înainte de a fi expuse, operațiune de care s-a ocupat Oana Pitic-Băruța, restaurator la Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal.
În Cetatea din Oradea, la finele celui de al Doilea Război Mondial, a funcționat Lagărul de Internare nr. 1. Pe lângă sași și șvabi, în lagărul orădean au mai fost încarcerați soldați proveniți din Wehrmacht și SS, cei bănuiți că ar fi avut legătură cu Mișcarea Legionară, respectiv cei care au încercat fraudulos să treacă granița, contrabandiști sau repatriați.
Totodată, în cadrul expoziției va putea fi urmărit și documentarul video „Locuri ale memoriei: Lagărul, Securitatea și Penitenciarul Oradea” (20 minute), realizat de dr. Cristina Liana Pușcaș, având-o în rolul principal pe actrița orădeană Anda Tămășanu.
Vă așteptăm cu drag!

 

Sursa informațiilor Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu