duminică, 10 decembrie 2023

Călătorii antropologice în Balcani

 

Invitație la #Conferința_de_Joi
𝗖𝗮̆𝗹𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶 𝗮𝗻𝘁𝗿𝗼𝗽𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝗲 𝗶̂𝗻 𝗕𝗮𝗹𝗰𝗮𝗻𝗶


Muzeul Municipiului București vă invită la Conferința de Joi, 14 decembrie 2023, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr. 2), cu tema „Călătorii antropologice în Balcani” - Cătălin D. Constantin în dialog cu Nadia Tunsu.
„Antropologia privilegiază programatic întâlnirea directă cu terenul, adesea chiar în defavoarea studiului de bibliotecă sau de cabinet, cum îl mai numește. În munții Pindului am ajuns, prima dată, timp de douăsprezece zile, în iarna anului 2014. Scopul acelei cercetări antropologice de teren în așezările locuite aromâni era documentarea pentru unul dintre capitolele celei de-a doua teze de doctorat, de la Universitatea de Urbanism și Arhitectură Ion Mincu. Voiam să scriu despre piețele așezărilor aromâne, care păstrează în mijlocul lor un arbore secular, despre care legenda spune că a fost plantat chiar la întemeierea localităților. În jurul acelui arbore au fost construite la începuturi piața și așezarea. Natura a devenit arhitectură și e acest lucru e foarte interesant.
Au urmat o serie de alte călătorii, mai lungi sau mai scurte, în momente diferite ale anului, prin care am încercat să duc mai departe observațiile de la primul drum. Iar drumurile s-au ramificat, de la piețe am ajuns să fac cercetări de teren pe urmele unor fotografii de acum un veac și ceva, am umblat prin sate izolate, cu doar câțiva locuitori, sau prin orașele unde aromânii coboară pe timp de iarnă. Cu excepția anului 2020, am revenit an de an, uneori chiar de mai multe ori. Sunt zece ani de călătorii prin Balcani, cu fotografii, istorii, întâmplări. Despre acestea vorbesc joi, la Palatul Suțu, în cadrul întâlnirilor francofoniei, într-un dialog desfășurat în limba franceză cu dna. Nadia Tunsu.”
Cătălin D. Constantin
Mai multe informații, aici
https://fb.me/e/6WCW1PV06

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu