După câteva luni bune de muncă este sub tipar (și în curând la standul MNIR) volumul „S-a găsit o comoară! Descoperiri monetare relatate în presa românească [1874-1944]”.
Câteva cifre:
400 de articole din presa românească referitoare la descoperiri monetare, identificate, redate și adnotate (1874-1944).
272 de descoperiri monetare unice, dintre care cel puțin 89 sunt descoperiri inedite, nesemnalate până în prezent.
Alte 104 articole despre descoperiri de „comori”, fără a fi menționate monede, zvonuri și descoperiri monetare incerte sau din străinătate (inclusiv de monedă românească), „depuneri” de monede, „săpături” ilegale, denunțuri și crime în contextul unor descoperiri.
271 de localități din România nominalizate direct, la care se adaugă peste 100 din Basarabia, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Ungaria și alte țări.
Tabele referitoare la:
Monumente înscrise în LMI vs. înregistrări din RAN.
Arheologi acreditați vs. autorizații de deținere a detectoarelor de metal, pe județe.
Evoluția legislației cu privire la regimul descoperirilor și deținerea de monede din metal prețios (sec. XIX-XXI).
Analize asupra descoperirilor, urmate de câteva categorii de indici, studiu introductiv în limbile română și engleză, bibliografie.
Volumul nu putea să ajungă la un format care să îmi aducă satisfacție dacă nu beneficiam de sprijinul colegilor: Oana și Cornel Ilie, Cristina și Dorin Moisescu, Cristiana Tătaru, Cristina Păiușan, Alina Pătruț, Mihaela Simion, Alexandra Mărășoiu, Petra Savin, Mihai Florea, Tudor Martin, Ionuț Drăgoiescu, Andrei Grumeza.
Sursa informațiilor Marius Neculae.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu