miercuri, 13 decembrie 2023

13 DECEMBRIE – ZIUA ETNIEI TĂTARE DIN ROMÂNIA!

 

13 DECEMBRIE – ZIUA ETNIEI TĂTARE DIN ROMÂNIA!


În imagine, „kiselî șewre” (batistă cu punguță), obiect de recuzită ceremonială, ce făcea parte în trecut din zestrea fetelor de măritat.
Achiziționată din localitatea dobrogeană Straja (jud. Constanța), batista a fost lucrată în jurul anului 1930 dintr-un material foarte fin, procurat din Turcia, așa-numitul „titreuk” sau „kesaye” (cunoscut și sub denumirea „kaursîn”).
Motivul decorativ este unul de circulație restrânsă în Dobrogea, dar foarte răspândit în lumea islamică - „Mâna Fatimei”.
Pentru orice musulman, Mâna Fatimei (Mâna Doamnei sau Mâna Norocului) este magică, asigurând o infailibilă protecție împotriva deochiului. Fiică a lui Mahomed, considerată „regina femeilor din Paradis”, Fatima este cel mai venerat personaj feminin al lumii islamice.
Batista evidențiază tehnica broderiei cu dublă față, realizată pe gherghef cu mătase, fir metalic și bumbac. Motivele sunt dispuse în colțuri, iar central este plasată punguța de ceas decorată cu un motiv floral mov.
Datorită valorii sale deosebite, ca bun al patrimoniului cultural naţional, prin Ordinul nr. 2250/ 04.05.2012, poziţia 51, emis de Ministerul Culturii, a fost clasată în categoria juridică FOND.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu