miercuri, 14 aprilie 2021

Tell-ul de la Vităneşti „Măgurice” (jud. Teleorman)

 

Tell-ul de la Vităneşti „Măgurice” (jud. Teleorman)

Tell-ul de la Vităneşti „Măgurice” (com. Vitănești) este situat la baza terasei stângi a râului Teleorman, într-o zonă bogată în izvoare. Are o formă aproximativ circulară, dimensiunile de 40×56 m și o înălțime de 6,5 m.
Săpăturile arheologice au debutat în anul 1993, colectivul de cercetare fiind coordonat în primii ani de dr. Silvia Marinescu-Bîlcu (Institutul de Arheologie Vasile Pârvan - București), urmată apoi de dr. Radian Romulus Andreescu (Muzeul Național de Istorie a României). Încă de la început, cercetarea a fost rodul colaborării între Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Județean Teleorman.
Locuirea preistorică de pe tell datează din eneolitic (cultura Gumelnița, mileniul al V-lea î.Hr.). Până în prezent, au fost studiate un număr de 20 locuințe. S-a dezvelit în totalitate aşezarea din ultimul nivel, ce cuprindea 9 locuințe distruse într-un incendiu. Acestea aveau o formă aproximativ dreptunghiulară și au fost aşezate în două şiruri aproximativ paralele. Majoritatea cuprindeau vetre sau cuptoare, amenajări de tipul cutiilor din lut pentru depozitare sau zone pentru râşnit.
Tell-ul de la Vitănești „Măgurice” a furnizat un bogat inventar arheologic. Se remarcă ceramica extrem de variată, pictată cu alb, roșu sau cu grafit, statuetele antropomorfe și zoomorfe, uneltele din os, corn, cupru, piatră șlefuită și cioplită, greutățile pentru războiul de țesut și podoabele din os, scoică, marmură sau aur. O mică parte din acestea pot fi văzute la Muzeului Județean Teleorman în cadrul expoziției permanente de arheologie, sala „Eneoliticul”.
Săpăturile arheologice de la Vitănești „Măgurice” au conturat caracteristicile unor comunități agricole stabile, posibil ierarhizate, perfect adaptate la mediul înconjurător, ce prelucrau o gamă variată de materii prime și care se aflau în strânsă legătură cu alte așezări de acest fel.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu