marți, 20 aprilie 2021

Brățara de argint de la Guruieni (com. Măgura, jud. Teleorman)

 

Brățara de argint de la Guruieni (com. Măgura, jud. Teleorman)

Brăţara a fost descoperită în 1965, în satul Guruieni (com. Măgura, jud. Teleorman), cu ocazia unor lucrări agricole. Aceasta s-a găsit într-un vas de lut împreună cu 38 de monede şi o aplică - toate de argint, databile în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Monedele, cu anii extremi 1581-1646, sunt emisiuni ale Transilvaniei, ale Uniunii Polono-Lituaniene, ale Imperiului Otoman şi Romano-German, ale Confederaţiei Belgiene, Ţărilor de Jos, Danemarcei, Raguzei, precum şi ale unor state germane.
Brăţara este din argint aurit, având greutatea de 104,5 g. Corpul scurt şi gros este traversat în diagonală de şiruri din fir de filigran și nervuri subţiri, liniare. Capetele lăţite ale brăţării, formate din plăci în formă de limbă, au în centru câte o nervură aurită, conturată de un şir de globule, tot aurite. În interiorul plăcilor, între nervură şi margine, capetele sunt decorate cu cercuri mici din filigran şi un rând de globule mai mari, dispuse în formă de potcoavă. În punctul de contact dintre corp şi plăcile laterale sunt fixate două emisfere mari, decorate cu un motiv vegetal, încadrat în spaţii acoperite cu email verde-turcoaz.
Această variantă de bijuterie s-a folosit în sec. XVI-XVIII în regiunile nord danubiene, sud danubiene şi în alte regiuni ale Imperiului Otoman. În evul mediu târziu, va manifesta o înclinaţie spre masivitate și va fi asimilată de arta populară din unele regiunile de mai sus.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu