Podoabe neolitice din nefrit
Colecția de Arheologie din cadrul Muzeului Municipiului București deține două artefacte rare.
Încă de la găsirea lor în colecție am presupus că aceste piese au fost realizate din jad sau nefrit. Piesele au fost analizate la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ,,Horia Hulubei”-Măgurele*.
Pentru a se stabili compoziția elementală, s-a folosit un microscop cu scanare electronică, cuplat cu un sistem de dispersie energetică cu raze X. In urma analizei a rezultat că ambele obiecte sunt realizate aproximativ din același material, singura valoare care se abate de la greutatea teoretică fiind fierul, prezent într-o cantitate mai mică, lucru ce se poate datora migrației fierului în interior, deoarece analiza se face la un nivel de suprafață (adâncimea maximă de penetrare este de aproximativ 5 μm).
Putem concluziona, din datele pe care le avem, că vârfurile principale din spectre sunt cele ale elementelor care formează nefritul și astfel că ambele obiecte au fost realizate acest mineral.
Piesele, de formă rectangulară sau triunghiulară au o culoare verde/verzuie cu mici intruziuni negre și alb-gălbui. Câte un orificiu, bine lustruit, aflat la unul dintre capete ne arată că piesele puteau fi utilizate atât ca pandantive (prinse cu un șnur) sau ca cercei.
Piese asemănătoare cu cele prezentate de noi au fost descoperite la Căscioarele** și Sultana**, în România (datate în culturile Boian și Gumelnița) și la Kazanlâk***, Bulgaria (datat în cultura Karanovo). Autorul descoperirii de la Kazanlâk, datorită rarității materialului și a abilităților speciale de a realiza un astfel de obiect, l-a introdus în categoria pieselor de prestigiu.
În țara noastră, au mai fost descoperite artefacte din nefrit la Pietrele - are o formă de toporaș, Sălcuţa-Piscul Cornişorului - o formă antropomorfă, Copăcelu-Valea Răii (Râmnicu Vâlcea) - o formă dreptunghiulară. Descoperirea a peste 30 de artefacte din nefrit în Bulgaria a dus la teoria existenței unei „culturi a nefritului” începând din Neoliticului timpuriu (mil. VII-VI a.Chr.).
Din păcate încă nu se cunoaște zona de proveniență a materialului, fiind cunoscute la nivel european mai multe depozite (ex. Polonia), însă cu siguranță acesta nu are o origine locală.
* C.M. Vintilă, P.E. Mereuță, Pendants of nephrite in the collection from the Bucharest Municipality Museum (România), Digging in the past of old Europe. Studies in Honor of Cristian Schuster at his 60 th anniversary, 2019.
** P. Mereuță, B. Constantinescu, D. Cristea-Stan, D. Șerbănescu, SEM-EDS as investigation tool for archaeological artifacts – the case of nephrite adornments Romanian Reports in Physics, Volume 71.
*** Nikolov, V. 2006. Kultura i izkustvo na Prajistoriceska Trakia. Plovdiv.
Foto/desen: C.M. Vintilă, P. Mereuță, C. Dănilă
Dr. Camelia-Mirela Vintilă, arheolog – Biroul Arheologie Preventivă și Sistematică #MMB
Sursa informațiilor Muzeul Curtea Veche.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu