marți, 20 aprilie 2021

Exponate cu tematică medicală: un mâner de scalpellus (bisturiu) cu spatulă din bronz (utilizat în medicina romană) și placheta realizată în anul 1903 „în amintirea creatorului și organisatorului studiului medicinei, farmaciei, scoalei veterinare, serviciului sanitar al armatei”, dr. Carol Davila

 







Începând de astăzi, la sediul muzeului din Baia Mare str. Monetăriei 1-3, sub genericul „Exponatele săptămânii” pot fi văzute exponate cu tematică medicală: un mâner de scalpellus (bisturiu) cu spatulă din bronz (utilizat în medicina romană) și placheta realizată în anul 1903 „în amintirea creatorului și organisatorului studiului medicinei, farmaciei, scoalei veterinare, serviciului sanitar al armatei”, dr. Carol Davila.
Mâner de scalpellus (bisturiu) cu spatulă din bronz
Mâner de scalpellus (bisturiu) cu spatulă, din bronz (nr. inv. III/20056, L= 8,7 cm). Descoperit în special în morminte, acest instrument chirurgical a fost cunoscut de greci şi de romani în perioade succesive, suferind schimbări nesemnificative. Lama are diferite forme și este lucrată din fier, material care se deteriorează destul de rapid în condiții neprielnice, motiv pentru care astfel de piese sunt rar întâlnite în situri. Lama bisturiului era plasată în deschiderea mânerului și fixată cu un buton cilindric, care oferea posibilitatea de a desprinde lama în vederea sterilizării. Se păstrează doar spatula care se afla în capătul opus lamei, era folosită pentru a amesteca balsamurile sau pentru a examina leziunile.
În ceea ce priveşte datarea acestor instrumente utilizate în medicina romană, găsim referinţe în special în epoca imperială. Un astfel de instrument a fost descoperit în Gallia Aquitania, identic cu cel al nostru, și a fost datat în secolul III p. Chr. Analogii bune mai întâlnim la Bingen în Germania, la Salzburg în Noricum și la Corrbridge în Anglia.
Un obiect asemănător a fost descoperit şi în Dacia Superior la Ulpia Traiana, într-o săpătură mai veche. Mânerul de faţă poate fi identificat ca fiind fragmentul de bronz despre care Inventarul 1924-1925, nr. 40 spune că aparţine colecţiei lui F. Bethlen şi a fost descoperit în Transilvania.
Bibliografie: Ioan Stanciu, Materiali romani conservati nelle collezioni del Museo provinciale di Baia Mare, în Omaggio a Dinu Adameșteanu, Cluj-Napoca, 1996, 155-164.
Text: Raul Cardoș, muzeograf
Foto și reconstituire grafică: Zamfir Șomcutean, conservator
Placheta dr. Carol Davila (1903)
În Colecția Sasi Nagy Béla, achiziționată de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş la sfârșitul anului 2011, se găsesc circa 250 medalii românești cu tematică medicală. Printre acestea se numără și o plachetă (cu dimensiunile de 70x48 mm), realizată în anul 1903, dedicată unei personalități a lumii medicale românești, dr. Carol Davila (1828-1884).
Venit în Țara Românească în anul 1852 ca trimis al guvernului francez, dr. Carol Davila a avut meritul de a înființa școala de medici sanitari, devenită, ulterior, Facultatea de Medicină din București. De asemenea, împreună cu Nicolae Kretzulescu a pus bazele primei școli de farmacie. În Războiul de Independență (1877-1878) s-a implicat în organizarea spitalelor de campanie și în îngrijirea soldaților răniți.
În semn de recunoștință pentru meritele avute în organizarea sistemului medical românesc, în anul 1868 i s-a acordat cetățenia română, iar în anul 1903 i s-a bătut o plachetă din argint (autori: gravorii Wilhelm şi Mayer din Stuttgart) și i s-a ridicat o statuie (realizată de sculptorul Carol Storck), care se află și astăzi în curtea Facultății de Medicină din București.
Descrierea plachetei
Pe avers este reprezentat bustul dr. Carol Davila, întors spre stânga, în uniforma de general medic, cu decorații. Deasupra capului, sus la stânga: DR. C. DAVILA 1828-1884. Sub bust, pe cinci rânduri, textul: IN AMINTIREA CREATORULUI ȘI ORGANISATORULUI STUDIULUI MEDICINEI, FARMACIEI, SCOALEI VETERINARE, SERVICIULUI SANITAR AL ARMATEI.
Pe revers, în partea superioară, într-o cameră de spital, o femeie examinează un pacient aflat pe pat. În partea de jos a plachetei, legenda pe 13 rânduri: COMITETUL PENTRU RIDICAREA MONUMENTULUI. GENERAL DR. JULIU THEODORY, DR. JACOB FELIX, GENERAL DR. ZAHARIA PETRESCU, DR. CONSTANTIN D. SEVEREANU, DR. DIMITRIE GRECESCU, DR. DIMITRIE DRĂGHIESCU, DR. FLOREA TEODORESCU, ALEXANDRU LĂCUSTEANU, DIMITRIE NICULESCU, DIMITRIE ROȘIU 1903.
Bibliografie: Buletinul Societaței Numismatice Romane cuprinzând Catalogul medaliilor moldo-române cunoscute dela anul 1600 pana la 1906, București, Tipografia Curții Regale, F. GÖBL FII, 1906, p. 127-128.
Text: dr. Câmpeanu Marius, muzeograf
Foto: Zamfir Șomcutean, conservator

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu