vineri, 16 aprilie 2021

ℭă𝔩𝔲ț𝔲𝔩 𝔡𝔢 𝔪𝔞𝔯𝔢 - Hippocampus guttulatus (G. Cuvier, 1829)

 


#MuzeulOlteniei #ȘtiințeleNaturii
𝕮𝖔𝖑𝖊𝖈ț𝖎𝖆 𝖉𝖊 𝖎𝖍𝖙𝖎𝖔𝖑𝖔𝖌𝖎𝖊 din cadrul Secției de Științele Naturii, deține un număr de 1711 piese conservate în lichid conservant și preparate naturalizate, ce provin din ape dulci și salmastre. Un loc aparte în colecție îl constituie marea diversitate a speciilor dulcicole, marine și oceanice, la care se adaugă speciile rare și de interes științific, cum ar fi:
ℭă𝔩𝔲ț𝔲𝔩 𝔡𝔢 𝔪𝔞𝔯𝔢 - Hippocampus guttulatus (G. Cuvier, 1829), Ordin Syngnathiformes; Fam. Syngnathidae, este un pește marin, având lungimea cuprinsă între 8-18 cm și este răspândit în lungul coastelor europene ale Oceanului Atlantic de la Insulele Britanice și Țările de Jos până în Maroc, Insulele Canare, Madeira și Azore, și în apropierea coastelor din Marea Mediterană și Marea Neagră.
Prepararea materialului ihtiologic, este o activitate foarte importantă în cadrul unui muzeu de Științele Naturii, contribuind la îmbogățirea, diversificarea patrimoniului și asigură material necesar bunei desfășurări a activității de cercetare și valorificare cultural-educative.
După ce piesa ajunge în laboratorul de preparare-restaurare, se curăță de impurități prin periere cu o pensulă din păr natural, sub jet fin de apă. Se așează pe hârtie de filtru, pentru a absoarbe excesul de apă.
Între timp, restauratorul își pregătește materialele, substanțele și instrumentele, de care are nevoie: borcan cu dop rodat, plăcuță de sticlă pentru etalat, trusă anatomică, ac și ață, formaldehidă, apă.
Se ia piesa, se etalează pe plăcuța de sticlă și se fixează cu acul și ața, în apropierea capului și în zona codală. Se introduce plăcuța în borcan (piesa fiind cu capul spre dop) și se toarnă lichid conservant (formaldehidă+apă), astfel încât să se evite turnarea directă pe piesă și se pune dopul rodat. În cazul în care formolul se îngălbenește, se schimbă cu altul nou. Acest lucru se repetă, până ce acesta nu-și mai modifică culoarea, rămânând incolor.
Se etichetează cu date de colectare și se păstrează în depozit în poziție verticală, ferit de radiațiile ultraviolete.

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu