sâmbătă, 3 aprilie 2021

AGAPORNISUL (Agapornis roseicollis)

 




Deschiși permanent pentru cunoaștere!
EXPONATUL LUNII APRILIE la Vivariu este:
AGAPORNISUL (Agapornis roseicollis)
Agapornisul (Agapornis roseicollis) sunt păsări exotice de decor care provin din sud-estul Africii. Primul papagal Agapornis a fost descris la începutul anilor 1600. Au fost introduși în Europa în anul 1860, iar în 1869 au fost scoși primii pui.
Aparține grupului de papagali cu ciocul ca de ceară, numiți astfel din cauza strălucirii acestuia.
Sunt păsări de talie mică – de unde și o altă denumire a lor: papagali pitici – cu coada scurtă și lată.
Englezii îi numesc LOVE BIRD (păsările dragostei sau inseparabilii) deoarece în secolul trecut s-a importat prima pereche în Anglia, după o perioadă de timp a murit una dintre păsări și la câteva zile a murit și a doua.
Inseparabilii se caracterizează prin faptul că își căptușesc cuibul cu coajă de pomi de esență moale (la noi răchită, salcie), pe care o transportă în cuib purtând-o în cioc sau ținând-o între penele crupionului.
Au obiceiul să muște degetele și picioarele altor păsări cu care conviețuiesc, provocându-le răni grave.
Agapornișii sunt păsări preferate de crescători deoarece se îmblânzesc și se acomodează în captivitate foarte ușor. Se reproduc în lunile ianuarie-martie, ocupând cuiburile altor păsări, sau în scorburi de copac.
Există nouă subspecii de papagal Agapornis. În general, are corpul de culoare galbenă, verde sau albastră, culoarea capului diferind la fiecare subspecie.
Hrana este constituită din semințe de floarea soarelui (în cantitate foarte mare, deoarece agapornișii nu se îngrașă ca alți papagali sau peruși), mei, porumb, ovăz, dughie, cânepă, verdeață și morcov.
VĂ INVITĂM SĂ VIZITAȚI EXPOZIȚIILE NOASTRE!

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu