EXPONATUL SĂPTĂMÂNII
Grafitul este un mineral răspândit în natură ce face parte din categoria nemetalelor. Acest mineral este o formă de carbon, fiind astfel clasificat ca un element nativ.
Denumirea grafitului provine din cuvântul grecesc graphein, care înseamnă ”a scrie”. Grafitul mai este cunoscut și ca plumb negru sau plumbago.
Grafitul are o culoare cenușie închisă, cu luciu metalic și lasă o urmă neagră pe hârtie. Grafitul este folosit astfel pe scară largă la fabricarea minelor pentru creioane.
Din punct de vedere chimic este identic cu diamantul, însă din punct de vedere fizic este complet diferit: în timp ce diamantul este cea mai dură substanță care se găsește liberă în natură, cu o duritate de 10 pe scara Mohs , grafitul este una dintre cele mai moi, având o duritate de doar 1-2 pe aceeași scară.
Cea mai cunoscută utilizare a grafitului este în minele de creioane, dar mineralul este și un component important folosit la lămpi cu arc, baterii, perii pentru motoare electrice și o serie amplă de agenți industriali de șlefuire. Conductivitatea sa ridicată îl face util în produse electronice precum electrozi, baterii și panouri solare.
Grafitul se găsește într-o varietate mare de roci, dar mai ales în rocile metamorfice și magmatice.
Mineralul este exploatat în mine și cariere de exploatare în multe țări ale lumii însă principalele surse de export de grafit extras sunt: China, Mexic, Canada, Brazilia și Madagascar. În România grafitul se exploatează la Baia de Fier, Gorj, singura mină de grafit de pe teritoriul țării .
Cu toate că grafitul se găsește în cantități mari în multe țări ale lumii, cererea industrială pentru el este atât de mare, încât este fabricat și industrial, prin încălzirea cocsului și a argilei. Acest tip de prelucrare este cunoscută sub numele de procesul Acheson, după inventatorul său, omul de știință american Edward Goodrich Acheson.
În muzeul nostru grafitul este expus în sala I.
#QRCODE
Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii Aiud.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu