luni, 26 aprilie 2021

𝗠𝗼𝗹𝗮𝗿 𝗱𝗲 𝗠𝗮𝗺𝗺𝘂𝘁𝗵𝘂𝘀 𝘁𝗿𝗼𝗴𝗼𝗻𝘁𝗵𝗲𝗿𝗶𝗶

 

𝗠𝗼𝗹𝗮𝗿 𝗱𝗲 𝗠𝗮𝗺𝗺𝘂𝘁𝗵𝘂𝘀 𝘁𝗿𝗼𝗴𝗼𝗻𝘁𝗵𝗲𝗿𝗶𝗶
 

 𝗠𝗼𝗹𝗮𝗿𝘂𝗹 (măseaua) din imagine este una dintre primele piese intrate în patrimoniul muzeului (în anul 1915) și aparține unei specii de mamut cu care publicul este mai puțin familiarizat – 𝘔𝘢𝘮𝘶𝘵𝘶𝘭 𝘥𝘦 𝘴𝘵𝘦𝘱ă sau, după denumirea științifică - Mammuthus trogontherii.

 La fel ca la celelalte specii de mamut, molarul este format din lamele (lofe), de aceea dentiția mamuților este numită lofodontă. Era un molar masiv: număra 20 de lofe, lungimea lui ajungea la 31 de cm, înălțimea de 20 cm, iar lățimea maximă de 9 cm! Din păcate, rădăcinile nu s-au conservat, altfel masivitatea lui ar fi fost și mai evidentă.

 𝘔𝘰𝘭𝘢𝘳 𝘥𝘦 𝘔𝘢𝘮𝘮𝘶𝘵𝘩𝘶𝘴 𝘵𝘳𝘰𝘨𝘰𝘯𝘵𝘩𝘦𝘳𝘪𝘪 este o specie care a evoluat din mamutul meridional (Mammuthus meridionalis) în China, în urmă cu cca 1,8 de ani și s-a răspândit apoi în cea mai mare parte a nordului Eurasiei. El a înlocuit mamutul meridional în Europa în perioada 1 – 07 mil. ani. Acest mamut este strămoșul mamutului lânos (Mammuthus primigenius), specie foarte cunoscută datorită prezenței în literatura de ficțiune, în postere, filme documentare și chiar filme artistice.

 Mamutul de stepă este cea mai mare specie de mamut cunoscută. Înălțimea medie a masculilor trecea de 4 metri, iar lungimea totală (cu tot cu fildeși) ajungea la 4,9 metri. Femelele erau ceva mai mici. La muzeul din Mosbach, în Germania, s-a descoperit un humerus (osul brațului) de Mammuthus trogontherii care măsoară 1,45 m. Se presupune că exemplarul căruia îi aparținea acest humerus avea o înălțime de 4,5 metri și o greutate de 9-10 tone și ar putea fi cel mai mare mamut descoperit vreodată.

 Mamuții aveau câte trei molari pe fiecare ramură a mandibulei și a maxilarului, folosind pentru hrană numai primul molar. Pe măsură ce acesta se uza, era înlocuit de molarul următor, molarul trei migra în locul molarului doi, iar în locul molarului trei creștea alt molar. În întreaga lor viață, mamuții schimbau 6 molari, schimbarea dentiției făcându-se atât pe verticală, la fel ca la celelalte specii de mamifere, cât și pe orizontală!

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu