sâmbătă, 3 aprilie 2021

CIUBOȚICA - CUCULUI (Primula veris)

 




Deschiși permanent pentru cunoaștere!
EXPONATUL LUNII APRILIE la Muzeul de Științele Naturii este:
CIUBOȚICA - CUCULUI (Primula veris)
Ciuboțica –cucului numită popular și floarea-cheii sau cinci clopoței este o plantă perenă, din familia Primulaceae, ce poate atinge 10-30 de cm înălţime.
Primula veris crește spontan în locuri însorite, în pajiști, tufărișuri, margini și rariști de pădure, din regiunea colinară până în cea montană la limita superioară a molidului. Este originară din centrul Europei și vestul Asiei. La noi în ţară este întâlnită în Subcarpați și Carpați, rareori în câmpie.
Prezintă un rizom (tulpină subterană) viguros ce are numeroase rădăcini adventive. Frunzele alcătuiesc o rozetă la baza tulpinii, limbul acestora este alungit și se îngustează brusc prezentând câte un pețiol scurt și aripat. Florile sunt grupate în formă de umbrelă în vârful tulpinii. Caliciul este scurt, alcătuit din sepale verzi unite, de formă cilindrică. Umbela (inflorescența) are în componență 5-10 flori. Corola tubuloasă este alcătuită din petale galben-aurii care după uscare capătă o culoare verzuie. Fructele sunt capsule cu o formă alungită care conțin semințe mici de culoare brună. Înflorește în perioada martie-aprilie.
Ciuboțica cucului este o plantă medicinală, ale cărei flori, frunze, rizomi și rădăcini se folosesc în scop terapeutic datorită conținutului în saponine, flavonoide și vitamina C. Principiile active extrase din această plantă au multiple utilizări în fitoterapie mai ales în tratarea afecțiunilor respiratorii, tulburărilor gastro-intestinale sau a celor nervoase. Preparatele obținute se utilizează cu precauție, deoarece consumate în doze mari produc toxicitate organismului.
În trecut, preparatul obținut din rizomi și rădăcini se utiliza pentru scoaterea petelor de pe îmbrăcăminte sau în combinație cu alte produse de curățat, datorită conținutului în saponine.
De asemenea, alături de infuzia obținută din flori, pentru tratarea diverselor afecțiuni, din frunzele tinere se poate prepara salată sau supă, datorită conținutului mare de vitamina C.
Primula veris este apreciată ca plantă ornamentală, fiind cultivată sub diferite forme hibride. Înmulțirea se face prin semințe.
În legătură cu aspectul grupat al florilor pe tulpina plantei de ciuboțica-cucului, a luat naștere o legendă conform căreia, odinioară, niște oameni au încercat să intre în Rai prin ușa din spate. Sfântul Petru, păzitorul ușii din față a Raiului, a prins de veste și speriat de acei oameni răi, și-a scăpat pe pământ mănunchiul de chei. Ajunse pe pământ, aceste chei s-au risipit și au stat la originea actualelor plante de ciuboțica-cucului, uimind prin frumusețea și delicatețea lor.
Vă invităm să ne urmăriți și pe canalul de youtube al instituției noastre!
https://www.youtube.com/watch?v=Yik3vYql1Kg

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu