duminică, 31 ianuarie 2021

Noi bancnote de pe mapamond CXLVIII - 31.01.2021

 I. 1.000 peso Chile



Sursa: https://banknotenews.com/?p=31997

II. 10 euro Uniunea Europeană - Germania



Sursa: https://banknotenews.com/?p=32005

III. 50 euro Uniunea Europeană - Grecia



Sursa: https://banknotenews.com/?p=32009

IV. 100 și 200 shekel noi Israel




Sursa: https://banknotenews.com/?p=32013

V. 5 dolari Australia



Sursa: https://banknotenews.com/?p=32020

VI. 50 dolari Australia



Sursa: https://banknotenews.com/?p=32025

VII. 100 dolari Australia



Sursa: https://banknotenews.com/?p=32029

VIII. 100 dolari Australia



Sursa: https://banknotenews.com/?p=32036

IX. 10 franci elvețieni Elveția


Sursa: https://banknotenews.com/?p=32041

X. 5.000 kwanza Angola



Sursa: https://banknotenews.com/?p=32048

Apariție editorială: Studia Universitatis Cibiniensis. Seria Historica XVII/2020 - CUPRINS

 






Apariție editorială: Studia Universitatis Cibiniensis. Seria Historica XVII/2020 - CUPRINS

 

Sursa informațiilor aici.

sâmbătă, 30 ianuarie 2021

Apariție editorială: Banatica 30/1 2020 - CUPRINS

 





Apariție editorială: Banatica 30/1 2020 - CUPRINS

 

Sursa informațiilor aici.

Medalia românească: 200 ani de la Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu

 

200 ani de la Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu

„Revoluţia de la 1821 a strigat dreptate şi a vrut ca tot românul să fie liber si egal, ca statul să se facă românesc. Ea fu o revoluţie democratică. Revoluţia de la 1848 a vrut ca românul sa fie nu numai liber, dar şi proprietar, fără care libertatea e mincinoasă. Pentru aceea adaugă la deviza sa cuvântul frăţiei, această condiţie de căpetenie a progresului social. Ea fu o revoluţie socială. Revoluţia viitoare... va cere unitatea şi libertatea naţională. Deviza ei va fi: Dreptate, Frăţie, Unitate! Ea va fi o revoluţie naţională.” – Nicolae Bălcescu
Revoluţia de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaştere naţională a României.
Deşi înfrântă prin intervenţia armatelor otomane, Revoluţia lui Tudor de acum două secole a reuşit să determine sfârşitul epocii fanariote prin restabilirea domniilor pământene, lucru care a dus la înlăturarea gravelor prejudicii aduse de Poartă statutului de autonomie a celor două Ţări Române.
Revoluţia lui Tudor a reprezentat preludiul formării statului modern, o afirmare a conştiinţei naţionale, rezultat al dezvoltării unitare a naţiunii române.
Produsul medalistic aniversar „200 ani de la Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu” – format din medalie însoțită de broșură și cutie tip carte – a fost lansat pe piață de Monetăria Statului.

Specificațiile tehnice, cât și prețul vor fi afișate în scurt timp.

Disponibil în magazinul Beldiman din data de 01.02.2021.

_________________________________
#MonetariaStatului #Medali #TudorVladimirescu #Revolutia1821 #Romania #ProgramMedalistic

 

Sursa informațiilor Monetăria Statului.

Exponatul Lunii: Vas de pământ pentru fiert țuică

 

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită luni, 1 februarie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Februarie.
Pentru perioada 1 – 28 februarie 2021, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul etnografic al instituției noastre, colecţia textile. Este vorba de un „Vas de pământ pentru fiert țuică” .
Vasul de pământ pentru fiert țuică este o piesă ce face parte din categoria obiectelor confecționate din ceramică a Colecției de Etnografie a muzeului nostru. Este o piesă donată în cursul anului trecut și provine din comuna Calomfirești. Vasul datează din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Fiecare gospodărie țărănească teleormăneană conținea în trecut un bogat inventar de vase din lut. Acest gen al creației populare apare fără excepție în toate interioarele țărănești. Vasele din lut sau din pământ se aflau în trecut și printre darurile obișnuite la nunți, dar și la pomenile pentru morți. În zona noastră aceste vase erau foarte importante pentru sărbătoarea Rusaliilor pentru că la această mare sărbătoare se împărțeau căni de pământ cu cireșe și poame, ulcioare pentru apă sau străchini.
Vasul de pământ ce face obiectul exponatului acestei luni, este confecționat din lut, modelat la roată de către olar, este ars în cuptor și angobat și este ornamentat prin pictare cu cornul. Are formă ovoidală, gura îngustă, prezintă o toartă de la umărul vasului până la partea inferioară iar pe umăr are fixat un cioc – orificiul de scurgere a lichidului. Decorul este geometric sub forma a trei grupaje de linii amplasate pe corpul și la gura vasului; de asemenea prezintă un registru de linii ondulate pe corpul vasului. Culoarea este brună iar decorul este galben. Se poate observa pe corpul vasului urma de foc.
Este un vas cu o întrebuințare doar pe timp de iarnă, pentru că se folosea la fiertul țuicii, băutura alcoolică națională, în perioada sărbătorilor de iarnă, la pomana porcului, la masa de Crăciun, de Anul Nou, de Bobotează și Sfântul Ioan sau în zilele foarte reci de iarnă. Se cunoaște că alcoolul consumat în cantități moderate are efecte benefice asupra organismului iar țuica era prezentă în fiecare gospodărie teleormăneană. Aceasta are proprietăți de vindecare și de prevenire a anumitor afecțiuni cum ar fi gripa și răceala de sezon. Prin fierbere, vaporii calzi de alcool ajută la dilatarea vaselor capilare și deci la oxigenarea sângelui iar țuica fiartă scade riscul de a face chiar pneumonie! Țuica fiartă se bea în cantități mici (20-150ml), înainte de masă de prânz și dacă se consumă alimente sărate și grase.
Deși ceramica este un domeniu foarte important și foarte des întâlnit al creației populare românești, în zona județului nostru au existat puține ateliere de olărie. Statisticile din epoca regulamentară menționează existența unui atelier de olărie la Mavrodin iar spre sfârșitul secolului trecut, olăritul mai era semnalat ca meșteșug în comuna Măgura. Lipsa materiei prime de bună calitate și concurența puternicelor centre de ceramică din zonele vecine au dus la dispariția acestui meșteșug. Teleormănenii își procurau vasele de pământ de la târgurile anuale de la Mavrodin, Smârdioasa, Alexandria, Roșiorii de Vede, Zimnicea, Piatra.
Transformările ce au avut loc în interiorul locuinței țărănești, dispariția vetrei și folosirea unor instalații moderne pentru prepararea alimentelor, au scos din uzul gospodăresc vasele de lut. Astăzi vasele de lut se folosesc mai mult în scop decorativ decât gospodăresc.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Medalia românească: ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

 

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

„Unirea naţional-politică, de la anul 1918, nu se cuvine să fie înfăţişată, nici măcar în parte, ca un dar, coborât asupra neamului românesc din încrederea şi simpatia lumii civilizate, nici ca o alcătuire întâmplătoare, răsărită din greşelile duşmanilor de veacuri. Chiar dacă asemenea greşeli nu s-ar fi săvârşit niciodată împotriva românilor subjugaţi de-a lungul veacurilor de stăpânire ungurească, austriacă sau rusească, stăpânirile acestea nedrepte ar fi trebuit să se dezumfle şi micşoreze îndată ce dreptul tuturor popoarelor de a-şi croi soarta după buna lor pricepere a izbutit a se înălţa la treapta de putere hotărâtoare în noua întocmire a aşezământului de pace europeană. De aceea, Unirea românilor trebuie înfăţişată totdeauna - potrivit adevărului - ca urmarea firească a unei pregătiri istorice de sute de ani, în cursul cărora acest popor de eroi şi de mucenici a izbutit să-şi apere cu uimitoare stăruinţă "sărăcia şi nevoile şi neamul", rămânând împotriva tuturor năvălirilor barbare şi vremelnicelor stăpâniri străine, în cea mai strânsă legătură cu pământul strămoşesc în care, ca într-un liman de mântuire, şi-a putut adăposti traiul de-a lungul vremilor de urgie.” – Nicolae Iorga
Marea Unire din anul 1918 este una dintre cele mai importante file ale istoriei româneşti. Prin Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 se desăvârşea Marea Unire şi lua naştere România Mare.
Monetăria Statului omagiază Ziua Națională a României și se bucură împreună cu toți românii care au sentimentul apartenenței la nația română.
Noul produsul medalistic aniversar „Ziua Națională a României” - dedicat celui mai însemnat eveniment din istoria poporului român – a fost lansat pe piață.
Acest produs excepțional – compus din medalie și carte falsă – poate fi achiziționat de la magazinul Beldiman la prețul de 1.406 lei/ set, pentru medalia din argint și de 406 lei/ set, pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:
• Material: Argint 925‰
- Diametru: 60 mm
- Greutate: 233 grame
- Calitate: patinată
# Tiraj fix: 60 bucăți
• Material: Aliaj de cupru
- Diametru: 60 mm
- Calitate: patinată
# Tiraj fix: 40 bucăți

Disponibil în magazin din data de 29.01.2021

Așteptăm comenzile dumneavoastră pe adresele de e-mail: magazin.beldiman@monetariastatului.ro sau comenzi.online@monetariastatului.ro .
Produsele vor fi expediate prin curier, plata ramburs.
_______________________________________
#MonetariaStatului #Medali #1Decembrie1918 #ZiuaRomaniei #Romania #1Decembrie #ProgramMedalistic

 

Sursa informațiilor Monetăria Statului.

O nouă monedă comemorativă americană - 30.01.2021

 Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The 2021 US 1 dollar coin from the Native American Dollar series wants to recognize American Indians who serve and have served in the Armed Forces of the United States.

Native Americans have served in the United States Armed Forces in every conflict in which the country has participated, beginning with the War of Independence. They have served a greater proportion of their population than any other ethnic group. During World War I, Native Americans volunteered to fight in staggering numbers, though most of them were not eligible for conscription. Of the 10,000 Native Americans who served in the military and the 2,000 who served in the navy, three out of four were volunteers.

Native Americans have received recognition for their service, including five Medals of Honor during World War II. His exemplary military service record continues to this day.


The reverse design depicts eagle feathers, which were traditionally earned in battle or by performing a valiant feat. Eagle feathers are revered and respected, receiving the utmost care and should be proudly displayed in homes. The stars in the foreground represent the five branches of the US military, while a circle provides an additional reference to Native Americans.

The inscriptions "UNITED STATES OF AMERICA", "NATIVE AMERICANS-DISTINGUISHED MILITARY SERVICE SINCE 1775" and "$ 1" complete the design of the artist of the Mint of the United States, Donna Weaver. The engraving on the coin corresponds to Joseph Menna.
 


The obverse, common to this entire series of US one dollar coins, shows Sacagawea and his son Jean Baptiste. This indigenous woman from the Shoshone tribe accompanied and guided one of the most important reconnaissance expeditions in the United States. The face of the coin reproduces the face of a current Shoshone woman named Randy'L He-dow Teton, as there is no image of Sacagawea.

Characteristics of the coin

Face value: 1 dollar
Composition: Copper, Nickel and Zinc
Diameter: 26.5 mm
Weight: 8.1 g

The expected issue date for the coin is February 16.
 

 

Sursa informațiilor aici.

Programul numismatic al Germaniei pentru anul 2021 - 30.01.2021 - VIDEO

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

For today I have prepared the video numismatic program with the coins that Germany will issue in this year 2021. The broadcast dates that appear in the video may be delayed due to the effects of the pandemic, in fact some, such as the 2 euros commemorative "State of Saxony Anhalt - Magdeburg Cathedral", is announced for January 26 and was not issued on that date, the last I know is that it could be in March.


To know the new dates that have been announced I leave you a link to the magazine of the VfS Sammlermünzen der Bundesrepublik Deutschland, entity that markets the numismatic issues of the different Mint of Germany. The magazine that has just been posted on your website a few days ago already brings new dates.

I also leave you a link to the website of the German Ministry of Finance, in the section where the 2021 numismatic emission program appears, there are images and descriptions of the 12 coins that will be issued this year. Although the page is in German, as is logical, I recommend that you use a browser that incorporates a translator, such as Google Chrome.


 Sursa: Youtube Utilizator: Münze Deutschland

 

Sursa informațiilor aici.

Noi monede comemorative emise de Canada în luna Ianuarie 2021 - 30.01.2021

 Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

For another month I have prepared a selection of images of the numismatic issues that have been put on sale by the Royal Canadian Mint during this month of January 2021.

It is surprising to see the number of different coins that this Mint can present each month, but what is more important, the vast majority of these are of great beauty, being pieces that can have a prominent place in any collection. The downside, that they are coins with very limited editions and generally very high prices.


If you want more information about any of these coins, I leave you a link to the Royal Canadian online store in its news section.

 

Sursa informațiilor aici.

Top 10 cele mai valoroase monede vândute în 2020 - 30.01.2021 - VIDEO

 

Sursa: Youtube Utilizator: World Numismatic News

miercuri, 27 ianuarie 2021

O nouă monedă comemorativă din Italia - 27.01.2021

 Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

As Italy has become accustomed to us with the issuance of its commemorative 2-euro coins, in the first place it issues the versions dedicated to collectors and much later it puts them into circulation, on a date that it does not announce until there are a few days before this. is produced.

Yesterday, January 26, the one dedicated to the "150th Anniversary of the establishment of Rome as the capital of Italy" was issued, in its versions intended for collectors. They are the BU, Proof and 10,000 rolls of 25 coins in Flor de Cuño quality.


The obverse of the coin features a detail of the goddess Roma, a sculpture by Angelo Zanelli inserted in the center of the Altar of the Fatherland, a large votive altar dedicated to the Italian nation, made in honor of the first king of unified Italy, Victor Manuel II and which is located at Pizza Venecia in Rome. Above, arched and adjusted to the edge of the nucleus, appears the inscription «ROMA CAPITALE» and the dates “• 1871 • 2021 •”, which correspond respectively to the year of the institution of Rome as the capital of Italy and the year of issue of the coin. In the left field appear the initials «RI», an acronym for the Italian Republic, and «R», identification of the Mint of Rome, while in the exergue the initials "UP", of the author, appear stylized Uliana Pernazza.

The issue volume for this coin is 3,000,000 pieces.

As I said before, 10,000 rolls of 25 coins have been put on sale at a price of 62 euros. These will be the loose change that in the next few days you will be able to see for sale in a multitude of places and that can be acquired at a price slightly higher than that destined for circulation. The coins of these rolls have the advantage that, being the first to be minted, that is why the Flor de Cuño quality can be of a slightly higher quality, although their price will also be compared to those distributed in more Italian Banks. ahead.


The BU version, we can also consider it Flor de Cuño, is presented as you can see in the image. 12,000 units have been issued at a price of 10 euros in Italy.



Finally we have the Proof version of which, in this presentation, 7,000 units have been issued at a price of 20 euros in Italy.


There is another possibility to get this coin in Proof quality. In November, the Euroset Proof 2021 (1,500 units) will go on sale, consisting of the regular circulation coins for the current year and the two commemorative 2-euro coins, «150th Anniversary of the establishment of Rome as the capital of Italy "And" Health Professions ".

2 euro commemorative coins 2021

2 euro commemorative coins from Italy


Sursa informațiilor aici.

EXPONATUL SĂPTĂMÂNII - CAP FEMURAL DE MAMUT

 



EXPONATUL SĂPTĂMÂNII - CAP FEMURAL DE MAMUT


Mamutul lânos (Mammuthus primigenius) este o specie dispărută de mamifere, de mărime impresionantă, care a trăit în Europa, Asia și nordul Americii în timpul perioadei Pleistocen, perioadă ce a început în urmă cu aproximativ 1,8 milioane de ani și s-a încheiat acum cca 10.000 de ani. Cea mai apropiată „rudă” actuală a acestuia este elefantul asiatic.
Mamutul lânos a fost aproximativ de aceeași mărime ca a elefanților africani moderni. Masculii atingeau la umăr o înălțime de 2,7 și 3,4 m și cântăreau până la 6 tone (6,6 tone maxim). Femelele de dimensiuni medii măsurau 2.6 – 2.9 metri în înălțime și cântăreau până la 4 tone (4,4 tone maxim). Un pui nou-născut cântărea aproximativ 90 de kg. Mamutul lânos a fost bine adaptat la mediul rece din timpul ultimei ere glaciare. Acesta era acoperit cu o blană densă, formată din fire de păr lungi și un strat de păr scurt. Culoarea blănii a variat între maro închis până la gălbui deschis. Urechile și coada erau scurte pentru a minimiza degerăturile și pierderea căldurii. Mamutul a avut o pereche colți lungi și patru molari, care erau înlocuiți de șase ori pe durata vieții unui individ. Comportamentul său a fost similar cu cel al actualilor elefanți. Colții erau folosiți la manipularea obiectelor, lupte și hrănire. Dieta mamutului lânos a fost constituită în principal din ierburi.
Mamutul lânos a coexistat cu oamenii timpurii, care s-au folosit de oasele și colții săi pentru a-și construi instrumente și locuințe; printre altele a fost și vânat și pentru hrană. A dispărut din arealul continental la sfârșitul Pleistocenului, acum 10.000 de ani, cel mai probabil din cauza schimbărilor climatice și modificării ulterioare a habitatului, vânatului, sau a unei combinații a acestor cauze.
Piesa din colecția muzeului nostru provine din localitatea Gălățeni, Mureș, măsoară 18x57cm, are o greutate de 4.035 kg și este expusă în sala I, alături de alte piese fosile provenite de la mamut: măsele, fragment fildeș, fragment blană, fragment diafiză femur.
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii din Aiud.

Chinemys (Clemmys) strandi (SZALAI 1934) – fosile de țestoasă de apă dulce.

 



Chinemys (=Clemmys) strandi (SZALAI 1934) – fossils of freshwater, semiterrestrial turtle, from the Oligocene deposits, Cetățuia Hill, Cluj. 11

#ExponatulSăptămânii; #muzeeUBB; #fosileleClujului

 
Chinemys (Clemmys) strandi (SZALAI 1934) – fosile de țestoasă de apă dulce.

 
Chinemys (Clemmys) strandi este o specie dispărută de țestoasă care aparține familiei Emydidae, un grup mare și divers de broaște țestoase care cuprinde în jur de 50 - 60 de specii actuale. Se crede că emididele provin din Eocen, în urmă cu 42 - 56 de milioane de ani. Chinemys este o broască țestoasă de apă dulce, semi-terestră, fragmentele fosile fiind colectate din depozitele oligocene (33,9-28,1 milioane ani) ce apar în Dealul Cetățuia, Cluj.


Chinemys (Clemmys) strandi (SZALAI 1934) - freshwater turtle fossils
Chinemys (=Clemmys) strandi is an extinct turtle species that belongs to Emydidae Family, a large and diverse group of turtles comprised of 50 – 60 extant species. Emydids are believed to have originated in the Eocene, 42 – 56 million years ago. Chinemys is a freshwater, semiterrestrial, extinct turtle, the remains being collected from the Oligocene (33,9-28,1 mill. years ago) deposits exposed on Cetățuia Hill, Cluj.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie UBB, Cluj-Napoca.

Medalia românească: 24 IANUARIE – UNIREA ROMÂNIEI

 


24 IANUARIE – UNIREA ROMÂNIEI 


„Unirea este îndeplinită. Naţionalitatea Română este întemeiată. Acest fapt măreţ, dorit la generaţiunile trecute, aclamat de Corpurile Legiuitoare, chemat cu căldura de noi, s-a recunoscut de Înalta Poartă, de Puterile garante şi s-a înscris în datinile Naţiunilor. Dumnezeul părinţilor noştri a fost cu ţara, a fost cu noi. El a întărit silinţele noastre prin înţelepciunea poporului şi a condus Naţiunea către un falnic viitor. În zilele de 5 si 24 Ianuarie aţi depus toată a voastră încredere în Alesul naţiei, aţi întrunit speranţele voastre într-un singur Domn. Alesul vostru va da astăzi o singură Românie. Vă iubiţi Patria, veţi şti a o întări. Să trăiască România!” – Alexandru Ioan Cuza (Proclamația de la Iași din 11 decembrie 1861)
Unirea Țării Românești cu Moldova, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, reprezintă actul politic care stă la baza României moderne. Anul 1859 a rămas în istorie ca prima etapă a formării Statului modern român, prin dubla alegere de la 24 ianuarie a principelui Alexandru Ioan Cuza.
Monetăria Statului celebrează evenimentul solemn care a avut loc acum 162 de ani prin lansarea pe piață a noului produs medalistic aniversar „24 Ianuarie – Unirea României”, ce face parte din programul medalistic pe anul 2021.
Acest produs premium – compus din medalie, pliant și mapă de prezentare – poate fi achiziționat de la magazinul Beldiman la prețul de 553 lei/ set, pentru medalia din argint și de 244 lei/ set, pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Specificațiile tehnice ale medaliei sunt următoarele:
• Material: Argint 999‰
- Diametru: 50 mm
- Greutate: 47 grame
- Calitate: proof
# Tiraj fix: 60 bucăți
• Material: Aliaj de cupru
- Diametru: 50 mm
- Calitate: proof
# Tiraj fix: 40 bucăți

Disponibil în magazin din data de 28.01.2021

Așteptăm comenzile dumneavoastră pe adresele de e-mail: magazin.beldiman@monetariastatului.ro sau comenzi.online@monetariastatului.ro .
Produsele vor fi expediate prin curier, plata ramburs.

____________________________________
#MonetariaStatului #Medali #AlexandruIoanCuza #UnireaPrincipatelor #UnireaRomaniei #Romania #24ianuarie

 

Sursa informațiilor Monetăria Statului.

Apariție editorială: CLĂDIREA COMANDAMENTULUI DE LA BERZOBIS PRINCIPIA DE LEGIUNE DIN TIMPUL PRINCIPATULUI / THE HEADQUARTERS BUILDING IN BERZOBIS LEGIONARY PRINCIPIA DURING THE PRINCIPATE, de Alexandru Flutur

 

CLĂDIREA COMANDAMENTULUI DE LA BERZOBIS PRINCIPIA DE LEGIUNE DIN TIMPUL PRINCIPATULUI / THE HEADQUARTERS BUILDING IN BERZOBIS LEGIONARY PRINCIPIA DURING THE PRINCIPATE
Alexandru Flutur

„Această carte reprezintă o variantă a lucrării mele de doctorat, «Principia în castrele de legiune (sec. I-III p.Chr.)», susținută în 2008 la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj- Napoca. Deoarece partea cea mai importantă tratează clădirea comandamentului de la Berzobis, cercetată de mine, titlul a fost modificat, fiind, astfel, scoasă în evidență noutatea cercetării arheologice de aici. Subiectul tezei mi-a fost propus de către acad. prof. univ. dr. Dumitru Protase în 2001, în contextul resuscitării interesului privind studierea sitului arheologic de epocă romană din Berzovia (jud. Caraș-Severin). În anul 1998, Muzeul Banatului Timișoara (actualmente Muzeul Național al Banatului – MNB), prin prof. dr. Florin Drașovean (director), și Muzeul Banatului Montan Reșița (prin director prof. dr. Dumitru Țeicu) au demarat un proiect de colaborare pentru cercetarea acestui castru de legiune din Banat. Florin Medeleț, cercetător atunci în cadrul Institutului Român de Tracologie – Filiala Banat, și-a asumat răspunderea științifică a șantierului arheologic, membri ai colectivului fiind Ovidiu Bozu (Muzeul Banatului Montan) și Al. Flutur (Muzeul Banatului Timișoara). Ultima campanie de săpături arheologice în principia de la Berzobis s-a desfășurat în 2005.” (din „Cuvânt-înainte”)

"This book is a version of my doctoral thesis, «The Principia in legionary fortresses (the 1st–3rd century AD», defended in 2008 with the Babeş-Bolyai University of Cluj-Napoca. Since the most important part discusses the headquarters buildings from Berzobis, which I investigated, the title was changed, thus highlighting the novelty of the research performed there. The subject of my thesis was suggested by Professor Academician Dumitru Protase in 2001 within the context of the revived interest for the study of the Roman date archaeological site of Berzovia (Caraș- Severin county). In 1998, the Museum of Banat in Timișoara (currently the National Museum of Banat – NMB), by Professor Florin Drașovean (manager), and the Museum of the Highland Banat in Reșița (manager: Professor Dumitru Țeicu) initiated a cooperation project for the research of this legionary fortress from the Banat. Florin Medeleț, then fellow with the Romanian Institute of Thracology – the Banat Branch, undertook the scientific responsibility of the archaeological excavation site, the team members including Ovidiu Bozu (Museum of the Highland Banat) and Al. Flutur (Museum of Banat in Timișoara). The last archaeological campaign carried out in the principia of Berzobis occurred in 2005." (Excerpt from the foreword)

Mai multe detalii gasiți pe site-ul nostru.
https://edituramega.ro/.../cladirea-comandamentului-de-la...

 

Sursa informațiilor Editura MEGA.

Lacul Cuejdel – cel mai mare lac de baraj natural din România

 






Lacul Cuejdel – cel mai mare lac de baraj natural din România


Datorită pitorescului regiunii, Lacul Cuejdel constituie un punct de atracție pentru turiști, totodată prezentând și un real interes științific prin modificările aduse ecosistemului zonei.
Demersurile pentru includerea în lista ariilor protejate din România au fost începute în anul 2000, de către o echipă formată din 12 cercetători de la Laboratorul de Acvacultură și Ecologie Acvatică al Universității Alexandru I. Cuza din Iași, alături de specialiști din cadrul Muzeului de Științe Naturale Piatra-Neamț. În prezent, rezervația naturală Lacul Cuejdel este arie protejată de interes național cod IV.40, înființată în baza Hotărârii Guvernului nr. 2151/2004 privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone.
Lacul de baraj natural Cuejdel (Lacul Crucii), situat în sud-estul Munților Stânișoarei (Grupa Centrală a Carpaților Orientali), este cel mai mare și cel mai nou lac din această categorie, din România. Lacul Cuejdel s-a format în bazinul Cuejdiului, afluent de stânga al Bistriței, și este situat la cca 20 km nord-vest de orașul Piatra Neamț.
Similar cu Lacu Roșu, Lacul Cuejdel are la origine o alunecare de teren de mari dimensiuni. Comparând cele două lacuri se poate observa că au suprafețe relative egale, iar în ceea ce privește volumul de apă, acesta este superior în Lacul Cuejdel.
Posibilele cauze care au dus la declanșarea alunecării sunt de natură antropică (prin secționarea deluviului de alunecare pentru amenajarea drumului forestier) și naturale (cutremur, substratul geologic și volumul precipitațiilor).
Lacul s-a format începând cu anul 1978, pe cursul mijlociu al pârâului Cuejdel (afluent de stânga al râului Cuejdiu), prin surpări și alunecări succesive pe partea stângă a văii, la baza Vârfului Muncelului. Alunecarea s-a produs între km 0,5 și 1,5 km în amonte de confluența cu Cuiejdiul pe o suprafață de 35 de hectare.
A doua etapă de formare a lacului a culminat cu alunecarea din anul 1991, posibil cauzată de cutremurul din anul 1990 (5,4 grade pe scara Richter), considerat și factor declanșator. Cutremurul a produs modificări bruște ale configurației versanților, la care s-au adăugat ploile intense din anul 1991, care au dus la destabilizarea stratelor de fliș cu depozite argiloase, argilo-marnoase și gresii dure. Astfel, apariția barajului natural a blocat întreaga vale, determinând acumularea unei mari cantități de apă.
Suprafața lacului este de 12,2 ha, lungimea de 1 km, lățimea medie de 102 m, adâncimea medie a lacului la data efectuării măsurătorilor (1992) era de 7,44 m, iar valoarea maximă, în apropiere de baraj, era de 16,1 m. Barajul natural are o înălțime cuprinsă între 25 și 30 m, cu valori mai mari spre malul stâng și lungime de cca 80 m.
Ca o paranteză, variabilitatea reliefului zonei a creat condiții de apariție, în aval de Lacul Cuejdel, a trei lacuri mai mici: Lacul Constelației, Lacul Mic și Lacul Albastru.
Astăzi, imaginea Lacului Cuejdel este surprinzătoare, fiind înfrumusețată de trunchiurile copacilor care ies din oglinda apei ca niște martori tăcuți ai formării lacului.


Bibliografie:
Nicolae Rădoane – Un nou lac de baraj natural în bazinul Bistriței moldovenești, Studii și cercetări de geografie, Tom.XLIX – L, Editura Academiei Române, 2002-2003;
Oancea Andreea Simona – Modificările induse peisajului geografic în urma formării lacului de baraj natural de pe pârâul Cuejdel, Lucrare de licență, Iași, 2010.


Muzeograf,
Oana Maria Balan

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal Național Neamț.