miercuri, 13 mai 2020

Apariție editorială: Meșteșug și prestigiu: depozitele hallstattiene de obiecte din bronz și fier de la Tărtăria. Documentarea unei colecții (I)



Volumul „Meșteșug și prestigiu: depozitele hallstattiene de obiecte din bronz și fier de la Tărtăria. Documentarea unei colecții (I)”, editat de către Corina Borș și Roxana Rădvan, conține 190 de pagini și o amplă ilustrație color. Acesta include un prim lot de obiecte restaurate (97 de piese din bronz și fier) din componența celor două depozite din perioada mijlocie a primei epoci a fierului (perioada culturii Basarabi / Hallstatt mijlociu) descoperite în anul 2012, prin cercetări arheologice preventive în cadrul sitului arheologic Tărtăria – Podu Tărtăriei vest. În cuprinsul său sunt prezentate date generale despre situl arheologic, contextul specific al descoperirii, dar și informații de sinteză cu privire la investigațiile pluridisciplinare realizate cu privire la unele dintre aceste obiecte în cadrul unui proiect de cercetare cu finanțare UEFISCDI, derulat în parteneriat de Institutul Național de Optoelectronică – INOE 2000 și Muzeul Național de Istorie a României, între anii 2014–2017. De asemenea, sunt prezentate detaliat cele 97 de bunuri arheologice. Cele două depozite de obiecte din bronz și fier Tărtăria I și Tărtăria II sunt descoperiri deosebite, atât prin contextul depunerii lor, dar și prin structura lor (diversitate tipologică – arme, unelte, podoabe și piese de harnașament, dar și număr de obiecte – cel mai probabil peste 450 în total, o parte fiind încă în curs de restaurare). Restaurarea, investigarea și cercetarea acestora au oferit noi date preliminare pentru aprofundarea cunoașterii și redefinirea seriei de depozite „Bâlvănești – Vinț”, orizont de depuneri ce încheie acest fenoment caracteristic al epocii metalelor, un moment situat – cel mai probabil – în perioada sec. IX – VIII/VII (?) a. Chr. Acest catalog de colecție, tipărit în condiții grafice deosebite, propune o perspectivă nouă pentru documentarea unor astfel de descoperiri arheologice și abordarea unei asemenea colecții muzeale, o primă etapă necesară de analiză și studiu în pregătirea publicării monografice ulterioare.

Lucrarea este accesibilă în format bilingv (română/engleză) și poate fi comandată online, pe site-ul muzeului: https://mnir.ro/shop/index.php/produs/mestesug-si-prestigiu-depozitele-hallstattiene-de-obiecte-din-bronz-si-fier-de-la-tartaria-documentarea-unei-colectii-i/.


Sursa informațiilor MNIR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu