În anul 1960, în cadrul campaniei de cercetări arheologice desfăşurate la Bucureşti – Căţelu, pe malul drept al lacului Colentina – Pantelimon, a fost descoperită o moneda de 25 mm ce are pe avers capul zeiței Demeter cu cunună de spice şi văl spre dreapta, având jos o contramarcă de 7 × 8 mm, cu un ciorchine de strugure. Pe revers sunt redate, legenda cetății și numele magistratului HPAKAE în jurul unui corn al abundenţei. În câmp dreapta, a fost imprimată o contramarcă circulară de 7,5 mm, cu un delfin spre dreapta.
Moneda de la Byzantion a fost semnalată de mai multe ori în literatura numismatică, fără a avea însă o ilustraţie corespunzătoare. Aceasta poate fi datată pe baza contramărcilor prezente pe emisiunile cu Demeter la perioada post 220/219 a.Chr.
Interesantă este descoperirea acestei monede elenistice în acest context arheologic. Emisiuni de bronz de la Byzantion au mai fost semnalate în literatura de specialitate, dar ele sunt destul de rar atestate atât în descoperirile din Dobrogea, dar şi din Muntenia sau Transilvania. Un exemplar, cu Poseidon / trident, care precede cu puţin piesa noastră, a fost găsit la Mangalia, jud. Constanţa. Tot o astfel de monedă, de acelaşi tip, având chiar şi acelaşi nume de magistrat provine de la Celei, jud. Olt. Acestor câteva aflări, li se alătură şi o monedă de bronz din acelaşi atelier datată tot în jurul anului 221 a.Chr., care a fost descoperită la Moigrad, com. Mirşid, jud. Sălaj. Fără prea multe date, o emisiune din Byzantion este semnalată ca fiind descoperită la Jurilovca, jud. Tulcea.
Sursa informațiilor Muzeul Municipiului București.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu